Ek Voetbal in Sterrenwijk

Nieuws

Sterrenwijk, een kijk op 't wijk 

In het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat 27 in Utrecht is vanaf 13 oktober de nieuwe tentoonstelling STERRENWIJK, een kijk op ’t wijk te zien. Een tentoonstelling waarin je wordt meegenomen door deze echte Utrechtse volksbuurt, vanaf de bouw van de eerste woningen tot aan de huidige tijd. 

1975 Sterrenwijk

Overzicht van de Sterrenwijk te Utrecht, vanaf de studentenflat aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. Op de voorgrond de Zenithstraat (links) en de Komeetstraat. J.P. Tieges. 1975. HUA 601413 

‘t Wijk 
Sterrenwijk, door de Sterrenwijkers zelf ‘t wijk genoemd, is een wijk in Utrecht-Oost en heeft ongeveer 875 inwoners. Het is hiermee één van de kleinste buurten van de stad Utrecht. Ruim 90 procent van de buurt bestaat uit sociale huurwoningen. De Venuslaan, de Abstederdijk, de Notebomenlaan en de Oosterspoorbaan vormen de afbakening. De wijk kent weinig toegangswegen en ligt daarmee fysiek ingesloten. 

Noodwoningen 
De wijk is oorspronkelijk gebouwd voor de rijkere arbeidersgezinnen voor een periode van 25 jaar. Door de grote woningnood na de oorlog bleven de huizen langer staan dan gepland. Er kwamen veel grote gezinnen met lagere inkomens wonen. Zo groeide een echte volksbuurt. Een buurt van ‘ons kent ons’ en ‘we helpen elkaar als het nodig is’. Bewoners zijn trots dat ze er wonen. Deze saamhorigheid vormt een belangrijk element in de buurt. 

De buurt verandert 
Veel volksbuurten zijn veranderd, zo ook Sterrenwijk. De bevolkingssamenstelling van de wijk is veel diverser, er wonen nu meer mensen met verschillende achtergronden. Dit heeft invloed op het karakter van de buurt. Hierdoor heerst er minder een ‘ons kent ons’ gevoel. Veel oude bewoners geven aan dat de gezelligheid in de wijk verdwijnt. Waar vroeger veel op straat werd geleefd, komen de bewoners elkaar nu weinig tegen en leren elkaar daardoor niet kennen. En onbekend maakt onbemind...

Breng een bezoek aan de tentoonstelling over Sterrenwijk en wie weet maakt bekend ook bemind...
13 oktober 2022 t/m 5 maart 2023
Nederlands Volksbuurtmuseum Waterstraat 27 Utrecht
Volwassenen: €6,00. Kinderen, museumkaart, U-pas: gratis • www.volksbuurtmuseum.nl

Foto in de header: Enkele bewoonsters in Sterrenwijk tijdens het EK-voetbal. 2000. N. van Dongen