De getekende stad. Utrecht in tekeningen (1550-1900)
Het Utrechts Archief pakt in oktober uit met een schitterende expositie én een bijbehorend boek De getekende stad. Utrecht in tekeningen (1550 – 1900), met topstukken uit de tekeningencollectie. Het boek is een compleet herziene uitgave van de publicatie van bijna twintig jaar geleden. Om de druk mogelijk te maken is een crowdfundingsactie gestart.
In 2016 presenteerde Het Utrechts Archief een grote expositie en bijbehorend boek met tekeningen uit de 20e eeuw. Dit was een groot succes. De tekeningen van vóór 1900 zijn zo mogelijk nog unieker. Het archief is namelijk de trotse eigenaar van de grootste collectie tekeningen ter wereld van de 17e-eeuwse kunstenaar Pieter Saenredam en van een grote hoeveelheid tekeningen van wereldklasse van kunstenaars als Herman Saftleven, Pieter Jan van Liender, Jan Hendrik Verheijen en Jan de Beijer.
Het boek bevat 400 illustraties van prenten en tekeningen van vóór 1900, waaronder recente aanwinsten. Te zien zijn mooi vormgegeven illustraties met uitvoerige bijschriften en een wetenschappelijke verantwoord notenapparaat en literatuurlijst. Per hoofdstuk worden standpuntenkaarten van de tekenaars worden getoond. De luxe opmaak en afmetingen sluiten aan bij het in 2017 verschenen boek De getekende stad. Utrecht in tekeningen, 1900-2000.
Tolien Wilmer, De getekende stad. Utrecht in tekeningen (1550-1900). Met medewerking van Frans Kipp en Laurens Schoemaker. Redactie: Victor Lansink en Kaj van Vliet. Het Utrechts Archief en uitgeverij Matrijs, Utrecht 2023.
Voor de uitgave van het boek bestond aanvankelijk een tekort van € 10.000. Inmiddels is dat via een crowdfundingsactie tot de helft teruggebracht. Het archief hoopt het gat voor 10 juli te dichten, zodat Matrijs in juli de persen kan laten starten. Help dus vóór 10 juli met een donatie via 400 Utrechtse meesterwerken in één boek door Het Utrechts Archief – voordekunst. Al 100 anderen gingen je voor.