Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-12)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Napolitaanse Kerststal in de Catharijnekerk
Laat je betoveren door de prachtige stal met ruim zeshonderd schitterende kerststalfiguren. Het zijn echte museumstukken; afkomstig uit de achttiende eeuw uit de Italiaanse stad Napels. Samen vormen ze een complete stad in miniatuur. Het is lekker druk in de stal en aan alle kanten valt wel wat te ontdekken. Je kijkt je ogen uit! Niet alleen de figuren met hun kleding en accessoires zijn supermooi. Ook het decor waarin ze te zien zijn, is spectaculair. Levendige markttaferelen en drukke straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. De mooiste kerststal van Nederland staat vol met echte Utrechtse eye-catchers. Wat te denken van de Domtoren, de Winkel van Sinkel als herberg, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh. En het oudste huisje van Utrecht! Een feest van herkenning dus.
Vanaf 14 december is de mooiste kerststal van Nederland weer te zien in de Catharinakathedraal. En voor de echte liefhebbers: je kunt een van de kerststalfiguren adopteren!  
Oud-Utrecht organiseert en Historisch Café over de kerststal, zie onze agenda.

Kleuren inhet duister
Onvergetelijke aanrader: Utrecht 2023 - Kleur de stad. Wandel bij avond langs toverachtig gekleurde Utrechtse gevels. Op kleurdestad.nl zie je welke huizen en andere gebouwen van 8 december tot en met 7 januari in het licht worden gezet, met projecties van tekeningen die Utrechters zelf hebben aangeleverd. Een feest van kleur en beweging rond de Stadhuisbrug en de oostzijde van de Oudegracht. Kleur de stad is een kunstwerk van het Utrechtse productiehuis Mr.Beam, in opdracht van Centrum Management Utrecht. 

Vernieuwd Volksbuurtmuseum opent op 27 december  
Het Volksbuurtmuseum dat geworteld is in het Utrechtse Wijk C, laat het verhaal zien van het dagelijkse leven in de volksbuurt. Na een grondige verbouwing zijn er vier nieuwe themaruimtes gemaakt, waar bezoekers actief kennismaken met een fictieve familie uit de volksbuurt van 100 jaar geleden. Op 27 december opent het vernieuwde Volksbuurtmuseum met trots de deuren. Bezoekers stappen in het leven van familie De Jong en ontdekken hoe het was om in die tijd in een volksbuurt te wonen, werken, winkelen en naar school te gaan. Zo worden grote en kleine verhalen uit het leven in de Utrechtse volksbuurt gedeeld. Telkens met aansluitend de vraag: ‘Wat vinden we hier vandaag de dag eigenlijk van?’. Want we leven nog steeds dicht op elkaar en ook nu liggen er allerlei uitdagingen in het samenleven.  

Tijdelijke tentoonstelling: Levensloop - verhalen over de kracht van kansen
Tegelijkertijd met de opening van het museum wordt ook de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Levensloop - verhalen over de kracht van kansen geopend. In deze expositie vertellen drie Utrechtse families over hun kansen in het onderwijs, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt, en welke invloed dat heeft gehad op hun verdere levensloop. Verschillende familieleden komen aan het woord en geven antwoord op de vraag: Hoe bepalen je afkomst en omgeving de paden die je bewandelt in het leven? De tentoonstelling is te zien tot en met 12 mei 2024.

Centraal Museum heropent de vaste collectie
Op 16 december opent Centraal Museum de vaste collectie, dus ook die over stadsgeschiedenis Utrecht. 

Een ode aan de stoel
De stoel als experiment, verhalenverteller, verbinder van culturen, maatschappelijke metafoor, statussymbool én aan de stoel als kunstobject. Al deze thema’s zie je in deze tentoonstelling in het Centraal Museum met meer dan 100 onverwachte stoelen. 

Museum Speelklok, tentoonstelling Maak 't Even. 
In Museum Speelklok komt de tentoonstelling: Maak 't Even. Muziekmachines en duurzaam design over technische innovatie en duurzame oplossingen. Kun je een apparaat laten repareren of moet je het meteen vervangen? Maak je een product exclusief of voor de massa? Zijn de materialen die je wilt gebruiken kostbaar of verkrijgbaar, lokaal of van ver weg? Maak 't Even onderzoekt actuele dilemma's waar de uitvinders van historische muziekmachines eeuwen geleden ook al tegenaan liepen. Maak ’t Even is te zien van 15 december 2023 t/m 8 september 2024.

Informatiecentrum wervengebied
Er is een tijdelijk informatiecentrum over het wervengebied in Magazijn de Zon aan Oudegracht 167 (vroeger de bibliotheek). Kom zien hoe de unieke werven en werfkelders zijn ontstaan, hoe restauratie door de eeuwen heen werd aangepakt en hoe dat in 2023 gaat. Eigenaren van werfkelders kunnen er terecht met vragen over herstel en behoud van kelders. In de toekomst houden we hier ook informatiesessies over hoe werfkelders hersteld kunnen worden en over de subsidieregeling. Het informatiecentrum blijft open zolang de renovatie van Magazijn de Zon duurt, ongeveer tot november 2024.

Documentaire over het wervengebied in drie delen op RTV Utrecht
Misschien ken je de documentaire De werven van Utrecht die in 2022 op RTV Utrecht werd uitgezonden? Nu is er een nieuwe documentaire die wordt vertoond in het Louis Hartlooper Complex, op zaterdag 2 december om 13.00 uur. Maker Camiel van den Boogaard doet een inleiding. Gratis toegang, maar wel vooraf online reserveren; houd deze webpagina daarvoor in de gaten. RTV Utrecht zendt de documentaire in drie delen uit op dinsdag 5, 12 en 19 december.

Gildewandeling: Oude tuinen en historisch groen in de Utrechtse binnenstad
De Utrechtse binnenstad was in het verleden veel groener dan nu. Er waren grote particuliere tuinen en er was hier en daar nog een kloostertuin. Daarnaast hadden koffiehuizen een groene uitloop en het Burgerweeshuis had een eigen parkje. En wist je dat er naast de Domtoren tot 1880 een grote kwekerij heeft gelegen? We gaan op zoek naar wat er nog over is van dit 'oude groen' in de stad en zien ook wat er eventueel is bijgekomen. Je ontdekt onbekende groene plekken en zal de bekendere groene plekken met andere ogen gaan zien. We sluiten de wandeling af met koffie of thee en een bezoekje aan het fraaie Huis Zuylenspiegel, waar een nieuwe, grote stadstuin wordt gecreëerd.

Utereg Me Stadsie
Een groep enthousiaste Utrechters is begonnen met een campagne om het lied ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien de Top2000 in te stemmen. De initiatiefnemers vinden dat er veel dialecten uit Nederland vertegenwoordigd zijn, maar dat het Utrechts dialect nog ontbreekt. Voor de echte Herman Berkien-liefhebbers is er de komende tijd nog een expositie met schilderijen van de Utrechter te zien in HUB Utrecht.

Camerata Trajectina - de klank van de stad
De geschiedenis van Utrecht ademt muziek. Ieder jaar verkent Camerata Trajectina een episode uit de muziekgeschiedenis van haar thuisstad. Dit jaar verkent het muzikale geheugen van Nederland vroegste sporen van kamermuziek in Utrecht. De Domstad ademt kamermuziek – en al langer dan je denkt! Vanaf 1628 kwam een aantal notabelen (tevens ontwikkelde muziekamateurs) bijeen in het stadhuis, in een ruimte die door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Wekelijks speelden zij de kamermuziek uit die tijd. Het was een serieuze zaak: wie niet kwam opdagen, kon een boete verwachten. Op 1 januari 1631 richtten zij officieel een ‘collegium musicum instrumentale’ op. De openbare concerten waren zo populair dat ze grotere ruimten moesten zoeken;  van het stadhuis naar het Brigittenklooster en later naar de Mariaplaats. Wat stond er toen op de lessenaar? Camerata Trajectina dook in de archieven en vond een uitgebreide inventaris van de Collegium-bibliotheek. Er is een pracht van een playlist anno 1657 uit samengesteld; de mooiste en beste kamermuziek uit heel Europa. 

Interview over de console voor Anna Maria van Schurman
Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Oud-Utrecht en de verkiezing van Anna Maria van Schurman tot meest betekenisvolle Utrechter wordt er op 2 december een lantaarnconsole onthuld op de Nieuwegracht, naast de trap bij de Keukenstraat. Beeldhouwer van de lantaarnconsole is Laura Kok. Het RTV-Utrecht programma Aan Tafel! heeft haar geïnterviewd. Dat begint na ruim 13 minuten. Lees meer over Laura Kok in ons artikel op deze website.

Interview met tekenaars van De Inktpot
RTV-Utrecht Cultuurmagazine Route C interviewde een aantal striptekenaars van Collectief de Inktpot. Dat Collectief bestaat 20 jaar en viert dat met monsters. Het interview begint na 5.30 minuten.  

Er loopt weer een actie om nieuwe leden te werven voor Oud-Utrecht. Er zijn héél veel goede redenen om lid te worden. 

 Ledenwervingsactie