Nieuws

Geef den blixem rattenkruit

In het tijdschrift Oud-Utrecht zijn veel mooie verhalen gepubliceerd over de geschiedenis van Utrecht. We publiceren een aantal van die verhalen opnieuw. 'Het leven van Hester Rebecca Nepping' komt uit het tijdschrift van oktober 1998.

Direct na het overlijden van Jan Brummelkamp op 11 november 1811 liet de rechter een onderzoek instellen naar zijn dood. Aanleiding waren de geruchten over vergiftiging die in zijn woonplaats Wijk bij Duurstede de ronde deden. De apotheker en de chirurgijn onderzochten de maagsappen van het slachtoffer en troffen bij herhaling een knoflookachtige geur aan, die duidde op de aanwezigheid van arsenicum.
Ter verificatie werd de maaginhoud van het slachtoffer onderzocht door een professor te Utrecht. Ook hij kwam tot de conclusie dat de maag arsenicum bevatte. De weduwe van Brummelkamp, Hester Rebecca Nepping, haar minnaar Gerrit Verkerk en haar dienstbode Adriana van Rijswijk werden gearresteerd.

Afbeelding: Terechtstelling door de guillotine van Hester Rebecca Nepping, Adriana van Rijswijk en Gerrit Verkerk op 15 juni 1812 op de St. Antonieswaag op de Nieuwmarkt te Amsterdam. Aquarel van Gerrit Lambrecht, Stadsarchief Amsterdam

Bijlage(n)
Maandblad Oud-Utrecht 1998