Nacht Vd Utrechtse Geschiedenis 2019

Nieuws

Terugblik Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2019

Op 12 oktober vierden we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht tijdens de tweede editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2019. Meer dan 450 bezoekers bewogen zich tussen verschillende locaties in de Utrechtse binnenstad en bezochten 31 verschillende programma-onderdelen.

Het pre-programma in het Centraal Museum en Volksbuurtmuseum was een mooie opwarmer voor de opening en openingslezing van respectievelijk wethouder Anke Klein en hoogleraar Beatrice de Graaf in het Stadhuis. 'Het was niet erg prettig om in Utrecht te wonen in 1812-1813' vertelt De Graaf in haar lezing over Utrecht onder Napoleon.

Ruim 200 jaar later is het een stuk beter toeven in Utrecht, in het Stadhuis maar ook in het Centraal Museum waar in drie blokken 12 korte presentaties voorbij komen waarin historie en erfgoed gebruikt worden om nieuwe, inspirerende verhalen te vertellen, volgens het PechaKucha-principe.

Tegelijkertijd wisselen in Het Utrechts Archief lezingen, workshops en theatervoorstellingen elkaar af. Het is moeilijk kiezen soms en een gepuzzel, maar vaste bakens zijn er ook: twee exposities kunnen altijd bezocht worden. 

De aanhoudende miezer weerhoudt velen er niet van om zich naar buiten te wagen op een excursie naar de Romeinse muur, Domkerk, het hoofdgebouw van de kameren van Maria van Pallaes of een stadswandeling van het Gilde Utrecht.

De avond wordt met verve afgesloten door quizmaster Ton van den Berg die de kennis van bezoekers over de canon van regio Utrecht test, die bij sommigen verrassend goed is en bij anderen bedroevend slecht.

En op naar de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2020!

Bekijk hier de vlog van de Reizende Reporters

Dit verslag is gemaakt door Susan Leclercq.
De foto's hieronder zijn van Joeb Mulder (Historische Vereniging Oud-Utrecht) 

NvdUG19 2

NvdUG19 1

NvdUG19 3

NvdUG19 4

NvdUG19 6

NvdUG19 5

NvdUG19 7

NvdUG19 8