The Dig January 2021 Netflix

Nieuws

The Dig: archeologie in beeld

De film The Dig op Netflix vertoont overeenkomsten met het verhaal over baron F.E. van Heerdt en archeoloog A.E. van Giffen, dat Leo Verhart schreef in Jaarboek Oud-Utrecht 2020.

The Dig: archeologie in beeld
Op 29 januari 2021 presenteerde Netflix de film The Dig, een bijzondere film die gebaseerd is op de werkelijkheid van de opgravingen in Suffolk, Engeland. De film is gebaseerd op een boek van John Preston. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaf Edith Perry (Carey Mulligan, later dit jaar te zien in Promising Young Woman) amateur archeoloog Basil Brown (Ralph Fiennes) opdracht om te kijken of er nog interessante dingen in haar land verstopt waren. Sutton Hoo bleek in 1939 een grafheuvel rijk aan vondsten, met het scheepsgraf van vermoedelijk de Angelsaksische koning Raedwald. De vondsten zijn te dateren uit de 6e en 7e eeuw.

Beneden staat een preview van The Dig.

Kijk hier voor meer informatie over Sutto Hoo

Dig Unit 02064 R CC

Er is een overeenkomst van The Dig met een meeslepend verhaal van Leo Verhart dat staat in het net verschenen Jaarboek Oud-Utrecht 2020, in beide gevallen staan niet alleen de archeologen centraal maar ook de de wil van amateurs om opgravingen te doen.

Jaarboek 2020

Van Heerdt en Van Giffen Jaarboek Oud Utrecht 2020

De olieman: F.E. baron van Heerdt en de archeoloog A.E. van Giffen
Een enthousiaste amateur in de archeologie uit Baarn zou meer dan twintig jaar de steun en toeverlaat zijn van de Groninger archeoloog Albert Egges van Giffen (1884-1973), de man die bekend is door zijn opgravingen op het Domplein en nog veel meer archeologisch onderzoek in de provincie Utrecht heeft uitgevoerd. Van Heerdt is geen gewone amateur. Hij is bemiddeld, reislustig, nieuwsgierig, avontuurlijk, behulpzaam, heeft twee rechterhanden, flair en talenkennis, en beschikt over een uitgebreid netwerk van contacten die de vaak moeilijk begaanbare wegen voor Van Giffen effenen. Ze corresponderen meer dan 25 jaar met elkaar.

X11160 80893
Albert Egges van Giffen deed een grote vondst met de opgravingen van Ezinge, die hij van 1923 tot 1934 heeft uitgevoerd. Hierbij zijn de resten van 85 boerderijen en 60 bijgebouwen gevonden uit de periode van 600 voor Chr. tot de 5e eeuw na Chr. In 1939 wordt veertig meter ten noordoosten van de kerk van Ezinge een gouden zwaardknop uit de 7e eeuw gevonden. Twee andere knoppen zijn gevonden in het hierboven beschreven Sutton Hoo in Engeland.

Met hulp van Van Heerdt zou Van Giffen in Nederland en daarbuiten opgravingen uitvoeren. Aanvankelijk zijn die opgravingen in Van Heerdts directe woonomgeving op de Utrechtse heuvelrug, maar ook op de Veluwe, Drenthe, Limburg en steeds verder weg wordt onderzoek uitgevoerd. Zelfs in Hongarije en in Frankrijk worden gezamenlijk opgravingen ondernomen. Normaal noemen ze zo iemand als Van Heerdt een oliemannetje, maar het belang en de betekenis van Baron van Heerdt heeft meer het karakter van een olieman. De avonturen en vondsten van deze heren zijn te lezen in Jaarboek Oud-Utrecht 2020.

Van Heerdt en Van Giffen in Hongarije

Van Heerdt en Van Giffen in Hongarije

Preview van The Dig: