Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (22-07) 

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Gekomen om te blijven winactie

Winnen: Gekomen om te blijven
Gekomen om te blijven; 900 jaar Utrecht van Bettina van Santen en Kaj van Vliet verscheen ter gelegenheid van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht. Uitgever WBOOKS verloot drie exemplaren onder leden van Oud-Utrecht. 

Meedoen? Laat dan uw gegevens achter op de inschrijfpagina en maak kans op een gratis boek t.w.v. €24,95. 

Doen: Op tijdreis naar Paleis Lofen
Op 2 juni 2022 opende de nieuwste historische attractie van Utrecht: Paleis Lofen. Voor het eerst in duizend jaar kan iedereen dwalen door de monumentale resten van het verdwenen keizerlijk paleis, de plek waar de stadsrechten zijn getekend en Utrecht stad is geworden. De Tijdreis Paleis Lofen neemt de bezoeker mee naar het Utrecht van de 12e eeuw. Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten in zijn paleis, dat in de volksmond ‘Lofen’ werd genoemd. Een brand verwoeste Paleis Lofen in 1253, maar de resten zijn nog steeds te vinden in de kelders onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt. Voor de tijdreis kunt u zich opgeven via de website. U kunt ook digitaal meereizen aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen. 

Doen: Appen met beelden in de stad
Appen met de Johan van Nassau, Truus van Lier, Trijn van Leemput, Biru de Chow-Chow, Sint Maarten, Professor Donders, Paus Adrianus en Sint Willibrord? Dat kan met de nieuwe online app Utereg. Dat wil zeggen: je appt met hun beelden in de stad. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal, interactief, en aan de hand van veel foto’s en video’s. De app is ontwikkeld als een van de projecten rond Utrecht 900.

Boek: Het wonder van Sint Maarten
Al eerder schreven wij over het Wonder van Sint Maarten, het project waarmee de universiteit bijdraagt aan Utrecht 900. Met een festival op 3 en 4 juli en een tentoonstelling in de Domkerk. Bij het project hoort ook een boek onder redactie van Els Rose. Wat geluk voor een stad behelst en hoe een stad reageert op crisis die duurzaam stedelijk samenleven bedreigt, wordt in verschillende tijden op verschillende manieren ingevuld. Het wonder van Sint-Maarten vertelt het verhaal van Utrecht en Sint-Maarten. Vanaf de vroege Middeleeuwen tot op de dag van vandaag inspireert deze stadspatroon mensen met verschillende achtergronden om aan een gelukkige stad te bouwen. Het boek verschijnt op 5 juli. 

Els Rose (red.), Het wonder van Sint Maarten, Utrecht een gelukkige stad. Amsterdam, Amsterdam University Press, 2022. ISBN: 9789463722766. 240 blz., € 24,99.

Terugzien: De Groate Utreg Kwis 
Om 900 jaar Utrecht te vieren wordt in september, oktober en november de Groate Utreg Kwis gehouden. In vier quizrondes kunnen 900 kandidaten hun kennis over de stad laten zien. Als opwarmer vond er op 3 juni alvast een live uitzending plaats. In Het Utrechts Archief streden 16 Utrechters om een wisseltrofee, beschikbaar gesteld door DOMunder en Paleis Lofen. Als winnaars kwamen uit de bus Liesbeth Maas (politie Utrecht), Dwight van van de Vijver (documenairemaker en presentator), Cees Grimbergen (journalist) en onze eigen Dick de Jong (voorzitter Oud-Utrecht). Uitzending gemist? Kijk dan terug via RTV-Utrecht. 

Doen: De eigen banden in de geschiedenis op de kaart
Stichting Vlam draagt bij aan Utrecht 900 met een programma voor wie het leuk vindt om bezig te zijn met de geschiedenis van de eigen familie in de stad of met de geschiedenis in de stad rond beroep, hobby of van favoriete plekken. Met behulp van een ruime poster met een mooie, heel oude stadskaart kunnen allerlei eigen sporen uitgezet worden met als resultaat een gepersonaliseerde wandelkaart en een bijzondere, mooie decoratie voor aan de muur.
Iedere zondag in juli van 12.00 - 13.00 uur (en mogelijk langer) is er een inspiratie-workshop, afwisselend nabij het Domplein, nabij de Vaartsche Rijn of in een andere buurt. Een en ander kan echter ook thuis of in eigen kring uitgewerkt. Kijk hier voor meer informatie. 

Luisteren: Audiotour bij De Gezonde Stad
Bij de tentoonstelling De Gezonde Stad, nog te zien in het Centraal Museum tot 11 september, hoort een audiotour. Verschillende Utrechters vertellen hoe zij terugkijken op de Utrechters die hen voor zijn gegaan. Wat vinden zij belangrijk? Wat doen zij zelf om de stad gezonder te maken? En welke uitdagingen zien zij? Van tuinder en kinderarts tot medewerker van de voedselbank: ieder doet zijn eigen verhaal. Van harte aanbevolen! 
Gebruik de mediaguide gratis via uw eigen smartphone of open de mediaguide via deze link

Doen: Kerken kijken
Kerken Kijken Utrecht is weer gestart. Op 20 mei opende wethouder Anke Klein het 40e zomerseizoen in de Nicolaïkerk. In alle twaalf de binnenstadskerken van Stichting Kerken Kijken Utrecht wordt de bezoeker door een persoon uit het verleden meegenomen in de geschiedenis van kerk en stad. Wat heeft bierbrouwer Hendrick de Roy te maken met de Doopsgezinde Kerk aan de Oudegracht? En welk verhaal vertelt een kogel in de Pieterskerk over kasteel Vredenburg in Utrecht? Een mooie manier om de geschiedenis tot leven te wekken. Hier vindt u informatie over de deelnemende kerken.

Boek: Toen ik 21 was
"Wat deed u toen u 21 was?" Historicus Kim Koops vroeg het aan tachtigers, negentigers en een eeuweling. Hun antwoorden zijn eerlijk, ontroerend, soms confronterend, maar altijd interessant. Koops legde ze vast in Toen ik 21 was. In veel van de verhalen is de oorlog direct of indirect aanwezig. Dat kan ook bijna niet anders. Voor allen was het een tijd die veel indruk heeft gemaakt. Toch gaat het boek niet expliciet over de Tweede Wereldoorlog. Dit is een bewuste keuze. Het leven van deze generaties was zo veel meer dan dat. Daarom vertellen alle geïnterviewden ook over hun families, vrijetijdsbesteding, opleiding of werk. Het boek bevat ook verhalen van Utrechters. Zoals mevrouw De Vries die ingaat op haar verzetswerk en de agressie tegen communisten en meneer Endendijk die verplicht moest werken in Duitsland en terugkwam met de liefde van zijn leven.

Kim Koops, Toen ik 21 was. Utrecht, 2021. 288 blz., € 26,50. (Uitgegeven in eigen beheer).

Tentoonstelling: Van God los? De onstuimige jaren zestig
Sinds 19 februari is in het Caterijneconvent een tentoonstelling te zien over de woelige jaren zestig van de vorige eeuw. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog zeer groot, maar in de loop van het decenium onstonden er grote barsten. De tentoonstelling is nog te zien tot 28 augustus. Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden. 

Tentoonstelling: Paus Adrianus - wereldleider uit Utrecht
In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht de Utrechter Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis. De tentoonstelling is nog tot in het najaar te bezoeken, hij loopt tot 13 november. Hier vindt u meer informatie over de tentoonstelling. 

Bijlage(n)
Utrecht 900. Gekomen om te blijven.