900 jaar Utrecht stad: een feest van verbinding
Op voorstel van de historische vereniging Oud-Utrecht heeft Marcella Dorigo een serie bruggen gefotografeerd. Daarmee onderstrepen we dat 900 jaar stadsrechten in Utrecht vooral een feest van verbinding moet worden.
Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht als tweede stad in Nederland stadsrechten. Precies 900 jaar later, op 2 juni 2022, vindt de aftrap plaats van het verjaardagsfeest van de stad. Tussen die datum en 11 november 2022 zal er van alles worden georganiseerd. Niet door de gemeente Utrecht, maar door Utrechters zelf. ‘’We vonden het als gemeente belangrijk om de Utrechters zelf dingen te laten voorstellen en organiseren’’, vertelt Anke Klein. ‘’Het moet een feest zijn voor en door Utrechters. Dat kan bijvoorbeeld met je vereniging zijn, of met mensen uit je straat… Zo ontstaan er hopelijk allemaal nieuwe verbindingen. Ik denk dat we daar veel behoefte aan hebben, juist in deze ingewikkelde periode.’’
De vereniging Oud-Utrecht viert het feest enthousiast mee. Het Kinderboek Utrecht 900 verschijnt in samenwerking met Kiwanis Utrecht. 20 topschrijvers schreven over 20 locaties het boek met de titel Spoken in het stadhuis. We houden een Politiek Debat met kandidaat raadsleden over erfgoed. De Van der Monde-lezing gaat over het keizerlijk Paleis Lofen waar de stad is geboren. We verwachten een mooie tentoonstelling in het Centraal Museum over De gezonde stad. Het themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht gaat in samenwerking met gemeente Utrecht in op 50 jaar werken aan archeologie en bouwhistorie. De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is gewijd aan de Gezichten van Utrecht in 900 jaar, over de mensen die de stad maakten, de gebouwen die de stad maakten, en de verhalen die de stad maakten. Met een bijzonder accent op nieuwkomers en hun invloed op Utrecht door de eeuwen heen, van Romeinen tot Friezen, van Fransen tot Kozakken, van Hugenoten tot Hongaren, van Marokkanen tot Turken, Surinamers en Syriërs.
Bron Anke Klein: DUIC
----