Nieuws

Cultureel Erfgoed in het nieuws (20-11)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Terugkeer bakkersbeeldje symboliseert voltooiing nieuwbouwbuurt Zijdebalen in Utrecht
Het bakkersbeeldje op de Zeedijk is terug van weggeweest. Het bakkertje werd in 1944 ontworpen door kunstenaar Jo Uiterwaal en in 1950 geplaatst. Het beeld vormde jarenlang een markant onderdeel van de voormalige brood- en banketbakkerij Lubro, die hier van 1919 tot 2004 was gevestigd. Met de terugplaatsing van het bakkersbeeldje bereikt Zijdebalen zijn voltooiing. Lees hier verder. 

Onderzoek van Universiteit Utrecht over de limes, die dwars door Utrecht loopt. 
Hoe werken grenzen? En, bepalen grenzen het leven van mensen die in een grenszone wonen? Dit gaat een consortium onder leiding van oudhistoricus en archeoloog dr. Saskia Stevens onderzoeken. Zij kijken bij de beantwoording van deze vragen naar de bekendste en wellicht oudste grens in de geschiedenis: de limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. Lees hier verder.

Een bijzondere bijbel keert terug naar Utrecht
Een groep Utrechtse studenten doet onderzoek naar een wel heel bijzonder document. Een handschrift afkomstig uit de Utrechtse Mariakerk is na meer dan 176 jaar omzwerven terug in Utrecht. De Universiteitsbibliotheek Utrecht kon het unieke werk eerder dit jaar aanschaffen. Lees hier verder. 

Toverlantaarnplaten - A Million Pictures
De toverlantaarn was het belangrijkste visuele instructiemiddel in het negentiende-eeuwse Europa. Ondanks de alomtegenwoordigheid in meerdere wetenschappelijke, educatieve en populaire contexten, blijven toverlantaarnplaten nog onvoldoende onderzocht. Lees hier verder.

Archeologen vinden delen van oude stadspoort in Utrecht
Archeologen van de gemeente Utrecht hebben opnieuw delen ontdekt van een oude stadspoort. Het gaat om de funderingen van de Tolsteegpoort, een van de vier toegangspoorten van Utrecht in de middeleeuwen. De poort is kort na 1122 gebouwd, en in de eeuwen erna meerdere keren vervangen. Archeologen hebben nu restanten gevonden uit de 16de eeuw. Lees hier verder (DUIC). Lees hier verder (RTVUtrecht)

Het skelet 'Renee' van Oudwijk is een mysterie
Het is een meer dan 200 jaar oud skelet en ligt midden onder het wegdek van de Oudwijkerdwarsstraat. Lees hier verder.

Enorme woordzoeker in Lunetten.
Utrecht is weer een nieuwe muurschildering van JanIsDeMan rijker. Aan de Graafschap in Lunetten is sinds deze week een grote woordzoeker te vinden. Ook bij dit kunstwerk van Jan Heinsbroek is weer de hele buurt betrokken. Lees hier verder. 

Tivolicomplex: klooster, weeshuis, podium
De meeste Utrechters kennen het als popzaal en danstempel, maar het Tivolicomplex aan de Oudegracht 245 kent een historie van 750 jaar met vele gebruikers. Begonnen als klooster was het eeuwenlang een weeshuis, om in de 20e eeuw een vakbondsgebouw te worden: het NV-huis. Op de plaats van de kloosterkerk verrees toen de grote zaal. Later werd het gebouw gekraakt als poppodium, een bestemming die al snel officieel werd. Na het ontstaan van TivoliVredenburg gaat het complex nu een nieuwe toekomst tegemoet. Lees hier verder.