Stad in crisis
Beatrice de Graaf, hoogleraar Utrecht University spreekt 12 oktober op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis over Stad in crisis: Ruim tweehonderd jaar geleden werd Utrecht bevrijd. Van de Fransen! En dankzij de Russen!
We mogen dan nu wel denken dat onze Universiteit al sinds 1636 vrij en fier haar vaandels over Utrecht laat wapperen. En dat onze stad al bijna 4 eeuwen het toneel van autonoom denkende burgers is. Maar dat is niet zo. Napoleon hief de universiteit op. De slagschaduw van terreur viel ook toen over Utrecht en omstreken. Het Domplein werd een gaarkeuken voor de paupers. Pas dankzij de komst van de kozakken konden de Utrechters weer vrijuit ademen.
In de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis gebeurt er nog veel meer. In de talkshow Zij/hij, zei hij?! gaan we in gesprek over gendervooroordelen in geschiedenisonderzoek. Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam praat je bij over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne in de expositie Dromen in Beton. Tentoonstellingsmakers van het Utrechts Archief tonen hun favoriete objecten in de pas geopende expositie Utrecht begint hier. Stadsarcheologen presenteren je de mooiste topvondsten van het afgelopen jaar. Gewapend met een VR-bril beleef je een Romeins fort van binnenuit. PechaKucha Night Utrecht zet twaalf jonge Utrechtse makers en avonturiers op het podium die verknocht zijn aan geschiedenis en erfgoed. En natuurlijk zetten we de Utrechtse canon op scherp in het debat Canon onder vuur.
Kijk hier voor het volledige programma van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis
Bijlage(n)
Persbericht Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2019.pdf