Cultureel erfgoed in het nieuws (22-01)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
De Vollekstaol van de stad Uterech
Op vrijdag 10 december 2021 verscheen de zesde herziene herdruk van het woordenboek ‘De Vollekstaol van de stad Uterech’. Koos Marsman en René van Maarsseveen namen het initiatief. Het boek is verkrijgbaar in de webwinkel van Oud-Utrecht en in Utrechtse boekwinkels. Een mooie introductie vindt u in het verslag van het Historisch Café van januari 2020.
Vijf publicaties over kerkinterieurs
Het kerkbezoek blijft afnemen en het aantal religieuzen in ons land vermindert snel. Daardoor moeten steeds meer kerken en kloosters de deuren sluiten. Het soms al eeuwenoude interieur wordt hierdoor bedreigd. Vijf nieuwe publicaties van Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed helpen kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om samen de juiste keuzes te maken voor behoud voor de toekomst. Kijk hier voor meer informatie.
Graftomben als propaganda: de sociale media van de middeleeuwen
Op 8 december promoveerde Sanne Frequin aan de UvA op haar proefschrift over middeleeuwse graftomben. Zij gaf speciale aandacht aan de propaganda in steen die het grafelijke geslacht van Henegouwen toepaste. In de Domkerk in Utrecht is één van de twee overgeleverde graftomben van het graafschap van Henegouwen nog te zien, in zwaar beschadigde staat. Frequin heeft een virtuele reconstructie gemaakt waardoor de originele staat van de tombe te zien is. Met behulp van crowdfunding heeft ze hiervan een 3D-print gemaakt. De beschilderde versie werd tijdens de promotie gepresenteerd. Een gereconstrueerd fragment van de graftombe wordt gedoneerd aan de Domkerk, zodat dit naast de overgeleverde tombe tentoongesteld kan worden. Lees hier verder.
Hout, steen en mortel - ruim 2.000 jaar bouwen in Utrecht
Wie ooit de eerste paal in Utrechtse grond heeft geslagen, zullen we wel nooit weten. Maar het is al heel lang geleden, want er wordt al vele duizenden jaren in Utrecht gewoond. Over die lange geschiedenis is in het stadhuis de tentoonstelling ‘Hout, steen en mortel. Ruim 2.000 jaar bouwen in Utrecht’, te zien. Ook het verleden van het stadhuis zelf wordt met een prachtige 3D-animatie uit de doeken gedaan. Kijk hier voor de openingstijden.
Centraal Museum 100 jaar aan de Agnietenstraat
In 1921 opende het Centraal Museum voor het eerst haar deuren voor publiek in het statige gebouw aan de Agnietenstraat. In de afgelopen eeuw waren er honderden tentoonstellingen en exposities. Na een bescheiden begin van het museum met enkele stijlkamers in 1921 breidde de museumcollectie zich al snel uit. Daardoor moest het gebouw steeds verder worden vergroot en verbouwd. Inmiddels bevat de collectie van het museum 60.000 objecten, waaronder werken van internationale befaamde kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Rietveld, De Utrechtse Caravagisten, Joop Moesman en Dick Bruna. Zo ontwikkelde dit Utrechtse instituut zich tot een museum met internationale uitstraling.
Het Centraal Museum liet een documentaire maken met veel aandacht voor de historische achtergronden van het huidige gebouw, dat ooit een nonnenklooster was. Aan het woord komen onder anderen de directeuren Bart Rutten en Marco Grob en de conservator stadsgeschiedenis René de Kam. Bekijk hier de documentaire.
Maarten van Rossem en de historie van de provincie Utrecht
In een zesdelige serie reisde Maarten door onze provincie en bekeek historische onderwerpen op zijn eigen manier. Zo nam hij de kijkers mee in zijn fascinatie voor watertorens en dook hij in de levens van kerkenarchitect Alfred Tepe en natuuronderzoeker Joan Gideon Loten. Kijk hier naar de serie Van Rossem Vertelt.
Gilde Utrecht organiseert online-wandelingen
Vanwege de (gedeeltelijke) lockdown lukt het nog even niet met Gilde-groepjes de straat op te gaan. Daar heeft het Gilde wat op gevonden: online rondleidingen! Die zorgen voor verrassend enthousiaste reacties. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze drie online klassiekers:
- Politieman in oorlogstijd
- Online terug naar de stad van je jeugd
- Maak kennis met de vrouwelijke fine fleur van Utrecht
---
Afbeelding in de header van dit bericht: Sanne Frequin bij de graftombe in de Dom