Eerbetoon Gastarbeiders

Nieuws

Eerbetoon aan gastarbeiders onthuld

Op 23 juni is tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Majellapark een kunstwerk onthuld dat dient als eerbetoon aan de Utrechtse gastarbeiders. 

Kunstenaar Aimée Zito Lima maakte het kunstwerk. Het werk bestaat uit 2 delen op verschillende plekken. Een deel op de Mariaplaats en het grote werk in het Majellapark. Beide plekken zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis. De emigratie generatie maakte een wandelroute tussen beide kunstwerken, met achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen. Je kunt deze route lopen door van de ene naar een volgend punt op de kaart te wandelen. Bij de locaties zie je foto’s en kun je ook naar de verhalen luisteren. Lees meer over het kunstwerk en over de wandeling tussen de Mariaplaats en het Majellapark. Het werk is door iedereen te bezoeken. Het is onderdeel van de openbare kunstcollectie van de gemeente Utrecht.

Het programma rond de opening van het kunstwerk zag er in hoofdlijnen zo uit:  
- Aan het begin van het programma zong Koor Duniya een lied van Stef Bos ‘Hier is mijn huis’.
- Vervolgens was wethouder Eva Oosters aan de beurt voor haar toespraak.
- De muziek keerde terug met de teams Marokko en Italië.
- Bij de onthulling werd Eva bijgestaan door leden van de klankbordgroep.
- Daarna weer muziek met twee muzikale teams: Joegoslavië en Turkije. Het thema van het Turkse duo was: laat de vredesduif vliegen.
- Dagvoorzitter Elif Borucu-Calinalti ging in gesprek met de Kunstenares Aimee Zita Lema en met de initiatiefnemer Omer Sumer van de Turkse ondernemersvereniging.
- Tot slot waren er nóg twee muzikale optredens van groepen uit Spanje en Griekenland - de Griekse groep Pegasus eindigde het feest met het gezamenlijk dansen van de Sirtaki.

Eerbetoon gastarbeiders 1

Eerbetoon gastarbeiders 2

Wethouder Eva Oosters

Eerbetoon gastarbeiders 3

Voor de onthulling

Eerbetoon gastarbeiders 4

Eerbetoon gastarbeiders 5

Na de onthulling

Eerbetoon gastarbeiders 6

Turkse muziek naast het monument: laat de vredesduif vliegen...

Eerbetoon gastarbeiders 7

Eerbetoon gastarbeiders 8

Uitleg van het kunstwerk

Eerbetoon gastarbeiders 9

De afsluitende Sirtaki