Onthulling Schaken

Nieuws

Vanaf nu kun je schaken met nijntje, de Dom en Sint Maarten bij Het Utrechts Archief

De Domtoren als koning, verzetsheldin Trijn van Leemput als dame en de Utrechtse lieveling nijntje als pion. Het Utrechts Archief heeft met bewoners en organisaties een écht Utrechts schaakspel gerealiseerd voor alle Utrechters.

SchaakspelOnthullingVandaag onthulde de bedenker, oud-gemeenteraadslid André van Schie, en de Utrechtse dichter Ingmar Heytze het schaakspel in het bijzijn van de adoptanten. André van Schie: “Het is echt ontzettend leuk dat nu alle Utrechters bij het Utrechts Archief kunnen Utrechtschaken. Ik hoop dat het jong en oud aanzet om voor of na een spelletje ook binnen te gaan onderzoeken wat de betekenis is van de Utrechtse schaakstukken als Trijn van Leemput of Sint Maarten.”

Afgelopen oktober is Het Utrechts Archief een crowdfundingcampagne gestart voor een groot openbaar schaakspel met Utrechtse historische personages en gebouwen. De campagne bleek succesvol en binnen een paar weken waren de schaakstukken uitverkocht. Op de schaakstukken en -velden zijn de namen vereeuwigd van alle 80 adoptanten die hebben meegeholpen dit unieke schaakspel te realiseren. Daaronder zijn Utrechtse instellingen als Utrecht Marketing en DomUnder, maar ook veel particulieren die de stad en schaaksport een warm hart toedragen.

Vanaf zondag 19 juli is iedereen van harte welkom om tijdens de openingstijden van de Expo van Het Utrechts Archief een potje te komen schaken. Het schaakspel staat op het plein van de voormalige Paulusabdij en Rechtbank van Utrecht. Het Utrechts Archief geeft hiermee de stad een uniek Utrechts schaakspel dat mensen samenbrengt én iets vertelt over het Utrecht van toen en nu.
Zo kwam het tot stand: