Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-09)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Monumentenkrant 2023
Op 9 september is het Open Monumentendag. De speciale Monumentenkrant wordt als bijlage van DUIC verspreid, maar is ook digitaal beschikbaar en af te halen in het Barthelomeus Gasthuis of de Bibliotheek Utrecht. Op de dag zelf ligt hij bij het informatiepunt op het Domplein. In de krant zijn alle opengestelde monumenten opgenomen met achtergrondverhalen en informatie over het programma. Ook zijn hierin de wandel- en fietsroutes te vinden. 

Onthulling monument Vlucht en Verzet
Keti Koti Utrecht kijkt in zijn nieuwsbrief terug op twee bijzondere dagen waarop het trans-Atlantische slavernijverleden in Utrecht werd herdacht. Op 30 juni met een historisch moment voor onze stad: de onthulling van het slavernijmonument door patricia kaersenhout. In de woorden van Leroy Lucas, voorzitter Comité 30 juni/1 juli Utrecht. "In dit monument zien we dat niks van waarde makkelijk komt. Ook dit monument kwam niet makkelijk, wat nog meer haar waarde benadrukt. Als we vrijheid waardevol vinden zullen we hier altijd voor moeten strijden om deze te behouden. Laat het monument een herinnering zijn aan de kracht van de tot slaaf gemaakte voorouders en een inspiratie voor een gelijkwaardige toekomst." Op de website van Keti Koti zijn ook foto's te vinden.

Cursussen van Gilde Utrecht 
Gilde Utrecht start in september met twee cursussen. Bebouwde stad buiten de Singel begint op 14 september en twee dagen later, op 16 september, start Leer mij Utrecht kennen. Wees er snel bij, want de inschrijving stopt begin september.

Nieuw venster over Claudia de Breij
Dick Zijp, die recent promoveerde op het Nederlandse cabaret, schreef een mooi venster in de regenboogcanon over het rijke oeuvre van Claudia de Breij. Hij neemt ons mee in De Breij's scherpe en hoopvolle werk over onze regenbooggemeenschap. Boeiend zijn ook de beeld- en geluidsfragmenten op de site. 

Universiteitsmuseum weer open
Woensdag 6 september opent het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) zijn deuren weer voor publiek. In het vernieuwde museum krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van wetenschap en kunnen ze ook zelf aan de slag. Denk aan niet te flauwe dingen als het ontwerpen van een hart-longmachine, het bestuderen van het gedrag van apen en mensen of het experimenteren met een luchtpomp. Het nieuwe UMU noemt zichzelf 'Museum voor nieuwsgierige mensen'. Wij voegen daaraan toe: zowel jong als oud.

Volksbuurtmuseum wordt verbouwd
Vanaf 1 september sluit het Volksbuurtmuseum tijdelijk de deuren vanwege een grootschalige verbouwing. Online blijft het museum open. Bijna 6.000 foto's uit de collectie zijn online te bekijken. En wil je niet alleen kijken, maar ook luisteren? Luister dan naar de podcastserie over 'Het leven in de Volksbuurt', waarin acht portretten van Utrechtse volksbuurtbewoners worden uitgelicht. Eind december zijn bezoekers weer welkom om het resultaat van de verbouwing te komen bekijken.

Met korting naar DOMunder
Via Welkom in Utrecht ontvangt Stichting DOMunder elke week bewoners uit verschillende AZC's in Utrecht voor een bezoek aan de geboorteplek van Utrecht: het verborgen keizerlijk Paleis Lofen. Wil je zelf ook op een Tijdreis naar middeleeuws Utrecht en ontdekken hoe Utrecht stad werd? Boek dan je ticket met 25 procent korting door de code ONTDEK25 te gebruiken in de ticketshop.

Maand van de geschiedenis 
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht met in 2023 het thema 'Eureka!'. Van microscoop tot chipmachine en van deltawerken tot cassette, innovatie is van alle tijden.

Eerbetoon aan gastarbeiders
Duizenden gastarbeiders hebben door de jaren heen een belangrijke bijdrage geleverd aan Utrecht. Om hier aandacht aan te geven en hen te bedanken komt er een kunstwerk in twee delen. Het ene komt te staan bij de Mariaplaats, het andere in het Majellapark. Daarmee krijgt de geschiedenis van de gastarbeider een plek in onze stad. Hun betekenis voor Utrecht is nog altijd zichtbaar en voelbaar en de ervaringen van de eerste generatie werken nog steeds door in het leven van de tweede, derde en vierde generatie.