Cultureel erfgoed in het nieuws (23-01)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Boek en tegel: Clare Lennart 50 jaar geleden overleden
Op 30 december was het 50 jaar geleden dat de Utrechtse schrijfster Clare Lennart overleed. Lennart (1899 - 1972) was bekend van romans als Huisjes van kaarten, Serenade uit de verte en De ogen van Roosje. Naast romans en gedichten schreef ze vanaf 1961 tot kort voor haar overlijden een tweewekelijkse column voor het Utrechts Nieuwsblad. Om haar te herdenken werd op 30 december een tegel met QR-code geplaatst bij haar laatste huis Zuilenstraat 10 bis. Ook verscheen die dag onder de titel Dwalen door een paradijs een bundel met zestien nog niet eerder gepubliceerde columns. De presentatie vond plaats in De Engelenzang, sociëteit voor kunstenaars en kunstminnenden, waar Lennart destijds zelf lid van was.
Clare Lennart, Dwalen door een paradijs. Bezorgd door Petra Teunissen. Utrecht, Salon Safier, 2022. Te bestellen bij info@salonsaffier.nl en te koop bij Antiquariaat Hinderickx & Winderickx.
Tentoonstelling: Bijzondere aanwinsten in Het Utrechts Archief
Elk jaar stromen er duizenden boeken, films, tekeningen, foto’s, documenten en andere stukken Het Utrechts Archief binnen. In de tentoonstelling Utrechts Nieuwste! zijn bijzondere aanwinsten uit de afgelopen jaren te zien. Interessant zijn de mooie stadsbeelden van bekende fotografen en kunstenaars als Johannes Moesman, Anthony Grolman en Chris Schut. Daarnaast zijn er stukken die infomatie geven over historische gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog. Ten slotte komen de schenkers aan het woord: om welk materiaal gaat het? En waarom wilden zij dat dit bewaard zou worden?
Utrechts Nieuwste! is te zien t/m 5 maart 2023 in Het Utrechts Archief. Voor kinderen is er een speurtocht.
Oude films en foto's: Winters Utrecht beleven
In Het Utrechts archief is ook nog Winters Utrecht te bezoeken. Met oude films en foto's van Utrecht onder een dik pak sneeuw, bevroren singels en magische lichtjes. Én met koek en zopie. Kinderen kunnen knutselen, tekenen en wederom een speurtocht doen.
Winters Utrecht is te bezoeken t/m 28 februari in Het Utrechts Archief.
Wandeling: Singelroute
In 2020 ging de Utrechtse singel weer open. Een wandelroute langs informatieve borden voert u langs plekken die het complete verhaal van de singel vertellen: van stadsverdediging tot park. De Singelroute is hier te vinden.
Erfgoedprijs: Stedelijk Museum Vianen wint met project over slavernij
Stedelijk Museum Vianen wint de eerste Utrechtse Erfgoedprijs met een educatief projectvoorstel rond De Smeekbede, een historische roman van Lianne Damen over kolonialisme en slavernij in Suriname gekoppeld aan de regio Vianen. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.500 euro verbonden dat beschikbaar is gesteld door de provincie Utrecht. Dit maakt de voorzitter van de jury, directeur Ivo Brautigam van Landschap Erfgoed Utrecht op 19 december bekend. Hier vindt u meer over de Utrechtse Erfgoedprijs.
Nieuwe expositieruimte: Houtkamer in Castellum Hoge Woerd
Hout is het ware goud van de Nederlandse archeologie, want het bevat een schat aan informatie. De nieuwe interactieve expositieruimte de Houtkamer staat volledig in het teken van hout, waar het verhaal over de wondere wereld van dit materiaal wordt verteld. Twee eeuwen lang waren de Romeinen hier in gevecht met de rivier, met hout als hun voornaamste wapen. En ook in de Romeinse tijd zien we slimme vormen van hergebruik. Misschien wel meer dan andere materialen brengt archeologisch hout ons in contact met een levend verleden. Daarom is hout voor Nederland een kernwaarde van het werelderfgoed van de limes. De Houtkamer, de nieuwe expositieruimte in Castellum Hoge Woerd, laat het verhaal van hout zien aan de hand van historische objecten, levensechte replica’s en interactieve games.
Deel je verhaal: Postkantoor Neude
Het oude postkantoor op de Neude heeft een eigen podcast. De eerste aflevering is al te beluisteren, er volgen er nog vier. De podcastmakers zijn op zoek naar nog meer mooie verhalen. Wie kan bijvoorbeeld iets vertellen over de beveiliging van het gebouw in de jaren 60 en 70? Wie weet nog dat er telegrammen werden verstuurd? Wie belde vanuit dit gebouw naar huis in Marokko, Suriname, Turkije of een ander ver land? Wie kan er vertellen over de zware kabelpakketten in de jaren 80 en 90 op de Neude? Of de overstap naar de GSM? Of heeft u een ander verhaal? Laat het weten en stuur een mailtje naarpost@aldusproducties.nl.
Staatssecretaris Uslu: Cultuur geeft leven aan onze levens
Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media wil af van de soms moeizame verhouding die Nederland lijkt te hebben met cultuur. In de Pieterskerk in Leiden sprak zij de 51e Huizingalezing uit. Daarin riep zij op tot een herwaardering van de belangrijke rol die kunst en cultuur spelen in ieders leven: “Erfgoed, kunst en cultuur: zij vormen wie we zijn. Maar dat lijken we niet altijd te beseffen. Pas zodra mensen een stuk van hun erfgoed, kunst, gebruik, of traditie dreigen te verliezen, wordt het belang ervan gezien en gevoeld.”
Jubileum: 50 jaar werelderfgoed en 10 jaar immaterieel erfgoed gevierd in Kasteel Woerden
In 2022 bestaat het Werelderfgoedverdrag van Unesco 50 jaar. Het Immaterieel Erfgoedverdrag van Unesco is 10 jaar geleden van kracht geworden in Nederland. Deze mijlpalen waren voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed en de Nederlandse Unesco Commissie aanleiding om een dag te organiseren om deze erfgoedjubilea te vieren. Een dag om dwarsverbanden te zoeken tussen de erfgoedvormen uit de hele wereld en inspiratie op te doen. Van de dag is een uitgebreid verslag gemaakt.