Oud Amelisweerd: Then, now, and then
Het Centraal Museum strijkt neer in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, van de lente tot en met de herfst, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse hedendaagse kunstenaar. Marijke van Warmerdam is de tweede kunstenaar in deze vijfjarige programmering. Haar werk is te zien van 10 september tot en met 13 november 2022.
Landgoed Oud Amelisweerd
Oud-Amelisweerd werd in 1537 erkend als ridderhofstad. In 1761 kreeg baron Gerard Godard Taets van Amerongen het landgoed in leen van zijn vader. Taets van Amerongen liet een brug over de Kromme Rijn aanleggen en herstructureerde het landgoed tot een park met uitgebreide tuinen. Deze structuur is tegenwoordig nog terug te vinden in het landgoed. In 1770 bouwde hij het landhuis Oud-Amelisweerd als zomerverblijf. Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van Koning Lodewijk Napoleon. Het landhuis heeft nog de oorspronkelijke indeling met vloeren, deuren, plafonds, luiken, keuken. Beneden is het bijzondere 18de en 19de eeuwse geschilderde Chinese en Nederlandse behang nog aanwezig.
In 1951 kwam het landgoed Oud Amelisweerd in handen van de gemeente Utrecht. Zij kocht het landgoed, inclusief de pachtboerderijen Zonnewijzer en Willegenburg van de familie Bosch van Drakenstein. Huis Oud Amelisweerd werd van 2014-2018 beheerd door Museum Oud Amelisweerd. In 2018 ging het museum failliet. In 2019-2020 was het in gebruik onder de naam Pop-up Museum Oud Amelisweerd, een initiatief van Museum Huis Doorn, gesteund door de partners van de Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU): Kasteel de Haar, Slot Zuylen, Kasteel Amerongen.
Stadsherstel Utrecht nam in februari 2021 het beheer over van gemeente Utrecht. Het Landhuis is nu een nieuw podium voor exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis. De begane grond met de Chinese behangsels is gewijd aan de Geschiedenis, de eerste verdieping biedt ruimte aan het Centraal Museum voor solotentoonstellingen, de tweede verdieping is voor ‘makers’.
Marijke van Warmerdam
Boven vind je zestien video-installaties met film-loops van Marijke van Warmerdam over Rome. De titel is Then, now, and then. Bij elkaar geven ze een bijzondere blik op deze historische stad waar het landschap uit vroeger eeuwen gepaard gaat met het grote stadsleven. Je kunt het bekijken én met stadsgeluiden beluisteren op heel grote en kleinere LED-schermen. Marijke van Warmerdam heeft oog voor bijzondere details als een meeuw die de Romeinse barok overziet, de hardlopende man die zijn route volgt langs de Tiber en een bal die danst op het water. Vergeet de zolder niet, daar presenteert Van Warmerdam een verrassend einde aan haar kijk op Rome.
Aleid Denier van der Gon
Ook op zolder zijn mooie foto’s te zien, gemaakt met een zelfgebouwde Camera Obscura. Fotograaf en kunstenaar Aleid Denier van der Gon maakte deze foto’s in Corona tijd. In de serie I invite you to come closer – urban flowers, een werk over natuur en kwetsbaarheid, fotografeerde ze bloemen uit Utrecht en omgeving.
Denier van der Gon: “De Camera Obscura bestaat al honderden jaren en werd gebruikt door wetenschappers en kunstenaars als Leonardo Da Vinci en Johannes Vermeer. Ik besloot mijn eigen ultra-grote Camera Obscura te bouwen. Een kamer van 1.80 x 2.00 x 1.80 meter. Het is een intense ervaring om binnen in de camera te zitten. Ik schiet direct op lichtgevoelig papier, dat ik in het donker op maat knip en ophang met alleen mijn vingers als leidraad.’ Het is heel fraai tentoongesteld in dit oude landhuis. Nog te bekijken tot en met 30 oktober.
Double Act
Het geheel is eigenlijk een Double Act, een combinatie van erfgoed Utrecht en moderne kunst, net zoals de gelijknamige net geopende tentoonstelling in het Centraal Museum met schilderkunst en video. De tentoonstelling in Oud-Amelisweerd is wel grappiger en toegankelijker. Een aanrader dus. Gaat dat zien!