Utreg Kwis Header

Nieuws

De Groate Utreg Kwis verbindt het 900-jarige Utrecht

Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze aandacht geven aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis. Dat is De Groate Utreg Kwis. Ervaren dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Vieren van 900 jaar Utrecht is meer oog hebben voor elkaars geschiedenis. 

Utreg kwis

Vanaf 23 maart is onze website live en is het mogelijk voor de Utrechters zich in te schrijven voor De Groate Utreg Kwis, een quiz waar iedereen wat van opsteekt als het om Utrecht gaat, de stad die dit jaar 900 jaar stadsrechten op uitgebreide wijze viert. 

Doel is minimaal 900 Utrechters te bereiken, die in teams mee gaan doen aan de quiz die plaatsvindt in drie voorrondes 24 september en 8 en 22 oktober. Op 5 november vindt in de Bibliotheek Neude de finale plaats.

Bieb Neude

Utrechters kunnen zich tot en met 30 april aanmelden, individueel of in tweetallen. De organisatie van De Groate Utreg Kwis stelt op basis van de aanmeldingen teams van 5 personen samen. Dit geeft de mogelijkheid dat inwoners van Utrecht nieuwe contacten kunnen maken en elkaar beter leren kennen.

De voorrondes vinden plaats in de tien Utrechtse wijken in scholen en locaties van onder andere ZIMIHC-theaters zodat deelname zo dicht mogelijk plaatsvindt waar de deelnemers wonen. Ze vertegenwoordigen daarmee ook hun wijk en strijden als team om de eerste plaats. Van alle tien wijken gaat de winnaar van de voorrondes door naar de grote finale.

Deelname in iedere wijk is beperkt tot maximaal 18 teams van ieder vijf deelnemers. Ook diverse buurt-, wijk- en welzijnsorganisaties hebben zich aangesloten bij De Groate Utreg Kwis en doen mee aan de samenstelling van teams.

Om iedereen de kans te geven gedegen en voorbereid aan de quiz deel te nemen, worden er diverse activiteiten aangeboden aan de 900 deelnemers. Activiteiten met het ‘stempel van goedkeuring’ van De Groate Utreg Kwis worden gebruikt voor het opstellen van quizvragen.

Zo zijn er wijk- en buurtwandelingen met het Gilde Utrecht, interessante lezingen in de Bibliotheek Neude, diverse 900 jaar Utrecht-activiteiten, wandelingen die men zelf kan doen vanuit de bibliotheken en stimuleren we bezoek aan diverse Utrechtse musea en de tentoonstellingen van Het Utrechts Archief. De meeste activiteiten zijn voor de deelnemers gratis. 

De Groate Utreg Kwis wordt gepresenteerd door Koos Marsman, ambassadeur van de Utregse Vollekstaol en bekend van diverse Utrecht-quizzes en de regelmatige Utreg-kollum in de papieren krant van DUIC.

De voorrondes en de finale worden live uitgezonden vanuit de Bibliotheek Neude en zijn voor iedereen in Utrecht te volgen via de kanalen van sociale-media en via RTV-Utrecht. Deelnemers aan de quiz volgen het op de aangewezen locaties in de wijken waar tientallen vrijwilligers zorg dragen voor een goede organisatie en een eerlijke strijd. Thuis kunnen Utrechters zelf deelnemen aan de quiz en hun kennis toetsen.

Op de website degroateutregkwis is het inschrijfformulier te vinden voor het inschrijven als deelnemer. De website wordt ook belangrijke bron voor tips en wetenswaardigheden over (900 jaar) Utrecht. 

Meer informatie op de site van degroateutregkwis.

Nacht van Utrechtse geschiedenis HUA 21

Nacht van Utrechtse geschiedenis HUA 24

Afbeeldingen van de pubquiz tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.