Iris Vos En Wilbert Smulders Jaarboek

Nieuws

Presentatie Jaarboek 2022

Het eerste exemplaar van Jaarboek Oud-Utrecht 2022 is zondagmiddag door hoofdredacteur Wilbert Smulders uitgereikt aan Iris Vos van Utrecht 900.

Anton Cruysheer

Anton Cruysheer

Utrechtse Munten
Dit jaar stond in het teken van 900 jaar stadsrechten. Anton Cruysheer, archeoloog en manager bij Landschap Erfgoed Utrecht startte heel enthousiast met een presentatie over middeleeuwse munten van bisschoppen die de stad Utrecht mede vormgegeven hebben in de twaalfde en dertiende eeuw. Uit deze tijd zijn van hen geen schilderijen en weinig historische bronnen. De numismatiek, muntkunde, kan dan iets vertellen. De afgelopen 25 jaar is de kennis van middeleeuwse munten toegenomen omdat er steeds meer munten worden gevonden en gemeld. Er moet veel zilver zijn geweest om al deze munten te maken. Cruysheer toonde de bijzondere tekens van verschillende Utrechtse munten en vertelde over bisschop Boudewijn en Hendrik van Vianden. De verhalen zijn te lezen in het Jaarboek. Ook kwam er een oproep: munten kunnen vertellen over de middeleeuwse geldeconomie, handelsnetwerken, iconografie en sociale geschiedenis. Utrecht had een traditie met het slaan van munten en huisvestte ’s Rijksmunt. De munten verdienen het om meer en beter onderzocht te worden. Wie wil er mee doen met een werkgroep van Oud-Utrecht?

Ruben van Gogh

Ruben van Gogh

Stadsopera Trijn
Lyrisch chroniqueur en dichter Ruben van Gogh schreef het libretto voor een stadsopera over Trijn van Leemput. De opera werd dit jaar vier keer uitgevoerd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, met 150 uitvoerenden. Van Gogh las met welluidende stem enkele liedteksten. De aanwezigen hoorden hoe hij het verhaal had opgebouwd rond de stoere Trijn van Leemput, gespeeld door Karin Stroobos, die haar dochter beschermde tegen de Spanjaarden. De man van Trijn zat in de Gemeenteraad, de schurk was de vertegenwoordiger van kasteel Vredenburg. Het stadsbestuur van Utrecht weigert het kasteel op het Vredenburg, tot voor kort in gebruik als dwangburcht, af te breken. Onze Utrechtse Trijn van Leemput komt in verzet. Zij verzamelt een grote groep vrouwen en bestormt het kasteel, wat leidt tot de sloop.
Met deze opera was Trijn terug op de plek waar ze in 1577 het toenmalige Vredenburg-kasteel bestormde. Er is een opname van de stadsopera die wellicht vertoond kan worden via Oud-Utrecht…

Johann Heinrich Lambert
De aangekondigde presentatie van Niels Bokhove over wetenschapper Johann Heinrich Lambert kon door privé-omstandigheden helaas niet doorgaan. We hopen deze bijdrage op een later moment alsnog te presenteren. 

Jaarboek 2022
Er zijn dit jaar vijf geschreven bijdragen. Het Jaarboek opent met een artikel van Niels Bokhove over het verblijf van de Duits-Zwitserse wetenschapper Johann Heinrich Lambert in Utrecht in 1757-1758. Het tweede stuk is van Erik Tigelaar en gaat over de voormalige buitenplaats Het Park, die in de 17e/18e eeuw aan de Maliesingel was gelegen. Dan volgt een artikel van Marloes Zeefat over overblijfselen van hertenschilderingen in een kamer van het pand Nieuwegracht 67. Bart Ibelings en Kaj van Vliet publiceren het tweede deel van hun onderzoek naar de ontwikkeling van het Utrechtse tolrecht. En Anton Cruysheer heeft een bijdrage geschreven over Utrechtse bisschoppen op 12e- en 13e-eeuwse munten. Het Jaarboek besluit met een fotobijdrage met hoogtepunten van de viering van 900 jaar stad.

Iris Vos en Wilbert Smulders

Iris Vos en Wilbert Smulders

Leden van Oud-Utrecht ontvangen het Jaarboek thuis. Het Jaarboek is te koop in de webshop.
Nu lid worden kan ook: je krijgt dan de twee laatste Tijdschriften en het Jaarboek gratis.

Als u zich nu aanmeldt als lid van Oud-Utrecht betaalt u tot 1 januari 2024 slechts € 42,50 (jongeren tot 26 jaar en U-pashouders € 20,-).
Hier kunt u zich aanmelden.