Spuiten en Stikken in het Centraal Museum
Bij binnenkomst in de stallen van het Centraal Museum zie je een kleurig meterslang werk zonder titel van Keith Haring uit 1980. Keith Haring was een wereldberoemd kunstenaar die een schakel vormde tussen allerlei kunstvormen met een boodschap. Hij begon ooit met graffitti.
Tot en met 8 september kun je naar de tentoonstelling Spuiten en Stikken in het Centraal Museum. Dan zie je de overeenkomsten tussen graffiti en textiel, twee kunstvormen die vaak boodschappen uitdragen. En dat laat de tentoonstelling dan ook zien, met oude borduurwerken als 18e eeuwse merklappen uit de Utrechtse Industrieschool tot de computergestuurd ontworpen wandkleden van Koen Taselaar. Deze wandkleden lijken op gobelins maar ze zijn echt hedendaags. Graffitti leek misschien iets voor ontsporende pubers met spuitbussen en borduren iets voor nette oudere dames. Maar hier kun je je eens goed kijken naar oude en nieuwe voorbeelden van deze kunstvormen.
De Borduurtuin van Jolanda Schouten
In de tussenruimte van de tentoonstelling is De Borduurtuin van Jolanda Schouten te vinden. De kunstenaar nodigt bezoekers uit om samen met haar een tuintapijt te maken. Elke zondag van 14.00 - 16.30 uur ben je welkom in De Borduurtuin om te borduren. Ook het eerdere borduurproject Let’s grow flowers not walls (2023) is te zien, waarbij Schouten met meer dan 450 mensen uit Utrecht een gezamenlijk kunstwerk maakte. Het blinkt uit in kleur en vrolijkheid, kunst met een boodschap.
Wandkleed over het slavernijverleden van de provincie Utrecht.
Kunstenaar Munir de Vries is een kunstenaar gespecialiseerd in muurschilderingen. In de stad Utrecht wordt deze zomer een grote schildering voor het 100-jarige St. Bonifatiuscollege onthuld, hij werkte daaraan samen met 20 leerlingen. In het museum presenteert Munir de Vries een muurschildering aangevuld met hout. Hij maakte ook een ontwerp voor een wandkleed over het slavernijverleden van provincie Utrecht. Er is een uitnodiging om deel te nemen aan het maken van dit wandkleed van 5,5 meter lang, of je nu wel of geen ervaring hebt met borduren, quilten, vilten of punchen – en ongeacht je leeftijd, culturele achtergrond, opleidingsniveau of beperkingen. Alle gezamenlijke sessies zijn gepland van 12.00 tot 17.00 uur en vinden plaats in zaal 3 van de tentoonstelling Spuiten en stikken. De activiteit is gratis, ook zonder museumticket.
Guess who’s coming to dinner too?
Bijzonder is ook het werk Guess who’s coming to dinner too? van kunstenaar patricia kaersenhout. Ze presenteert een nieuwe interpretatie van The Dinner Party, een kunstwerk van Judy Chicago die daarmee aandacht gaf voor de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis door ze een plek te geven aan een driehoekige gedekte tafel. Judy Chicago zette onder andere onze Utrechtse Anna Maria van Schurman aan tafel. In de nieuwe versie van patricia kaersenhout met geborduurd tafellinnen verschijnen vrouwen van kleur door de geschiedenis heen.
In het Utrechtse Griftpark werd op 30 juni 2023 – tijdens Keti Koti Utrecht – een monument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden onthuld, Vlucht en Verzet, ook gemaakt door patricia kaersenhout.
Centraal Museum. Spuiten en Stikken is nog te zien tot en met 8 september.
Carlos Amorales
De installatie Walk the Line van Nadia Kaabi-Linke. Dit interactieve kunstwerk bevat honderden kilometers aan draad: de afstand van een van de gevaarlijkste vluchtroutes van Noord-Afrika naar Italië.
Wandtapijten Koen Taselaar