Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-10)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Vaarwel 1,5 meter en hallo coronapas
Stickers op vloeren, witte cirkels in parken en tafels met kruisen zijn verleden tijd. De anderhalvemeterregel vervalt na anderhalf jaar. Maar er zijn vanaf 25 september 2021 weer nieuwe regels, zoals de verplichte coronapas voor iedereen vanaf dertien jaar. De historische vereniging Oud-Utrecht mag weer grotere bijeenkomsten organiseren, zoals de maandelijkse historische cafés. Maar bezoekers mogen alleen toegang krijgen met een coronapas. Let dus op als u zich meldt voor een bijeenkomst en neem uw QR-code en een ID-bewijs mee, want zonder is er geen toegang. 

Catharijneconvent
Tentoonstelling Maria Magdalena, 25 jun 2021 - 9 jan 2022
Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. Ze krijgt nu haar eigen tentoonstelling die ze verdient: een must see! Meer informatie.

Centraal Museum
Tentoonstelling De botanische revolutie, 11 september – 9 januari.
De tuin als een plek van hoop en weerstand. In deze tijd van klimaatcrisis staat de relatie tussen mens en natuur op scherp. Steeds meer kunstenaars richten hun pijlen op de tuin: zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en uitgebuit. Zij roepen op onze relatie met de natuur radicaal anders vorm te geven. Het is tijd voor een botanische revolutie! Meer informatie en tickets. 

Volksbuurtmuseum
Tentoonstelling: Mensen van de markt, tot en  met 23 januari.
Al meer dan duizend jaar is Utrecht een echte marktstad, door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid over het water, uit het noorden, zuiden en westen via Vecht en Rijn. Langzaam wordt de stad één grote marktplaats aan de drie kilometer lange haven, de Oude Gracht. Er zijn jaarmarkten op de Neude, Mariaplaats en Catharijneveld (nu Vredenburg) , weekmarkten aan en in de buurt van de gracht en dagmarkten op de bruggen. Meer informatie. Zie hier een artikel over markten in Utrecht.  

Slot Zuylen en Slavernij
Op 27 augustus is de tentoonstelling 'Slot Zuylen en Slavernij' geopend. Slot Zuylen werd rond 1750 verbouwd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden. Meer informatie.

Huis Doorn
Tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ - vanaf 1 oktober
Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ die vanaf 1 oktober te zien is, presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar. Meer informatie.

Gilde Utrecht
Nu de meeste coronaregels versoepeld zijn, zijn de gildegidsen weer enthousiast van start gegaan met hun stadswandelingen.
Meer informatie: https://www.gildeutrecht.nl/rondleidingen/over-rondleidingen 

Gevelsteen patriottenleider Pieter Quint Ondaatje is bijna af
De gevelsteen voor patriottenleider Pieter Quint Ondaatje is bijna klaar. Op 11 oktober zal burgemeester Sharon Dijksma de steen onthullen. Die komt aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis te hangen. Meer informatie. 

Fotowedstrijd #MijnPost65
Doe mee met de Post65-fotowedstrijd van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). We zijn benieuwd wat jij kenmerkend of belangrijk vindt. Je maakt kans op eeuwige roem en een t-shirt uit de collectie van Martjan Kuit! Meer informatie.

Utrecht krijgt een monument voor de gastarbeider.
De metaalindustrie was aanvankelijk de grootste werkgever voor gastarbeiders in Utrecht. Velen kwamen via wervingsacties maar een aanzienlijk deel van de gastarbeiders meldde zich spontaan. Demka produceerde gietwerk en staaldraad. Ook Werkspoor was een belangrijke werkgever. 
De verhalen van de gastarbeiders moeten levend blijven en zich nestelen in de stadsgeschiedenis. Daarom eert Utrecht de bijdrage van de gastarbeiders aan de stadsgeschiedenis met een kunstwerk in de openbare ruimte. ‘Door de komst van migranten is de welvaart voor iedereen gestegen’. 
De selectieprocedure voor de maker van het kunstwerk is in volle gang. Het moet een mooie plek krijgen. Idealiter maakt die plek deel uit van een route: een stadswandeling die de belangrijke plekken markeert in de geschiedenis van de gastarbeiders. 
Bron: Nicoline Baartman. De handen van Haci, Dimitri en Hilario. Bijlage maand van de geschiedenis bij de vpro gids #39. Meer informatie.

Filmvertoningen over woonscholen in Ondiep en Pijlsweerd
Vanaf 1923 tot eind jaren ‘70 had je in Ondiep en Pijlsweerd een aantal zogenoemde woonscholen. Het waren wooncomplexen voor ‘onmaatschappelijken’. Mensen waarvan men vond dat ze niet tussen de gewone mensen konden wonen, werden daar geplaatst. Met als doel hen te leren wonen en te heropvoeden. U in de Wijk maakte een documentaire over dit fenomeen. Daarin halen oud-bewoners van het verdwenen Houtplein, het Anthonieplein en de (tweede) Hooipoort herinneringen op aan een gevoelig verleden.
Op 3 oktober (15:30-17:00 uur) wordt de documentaire de Onmaatschappelijken vertoond en is er een nagesprek over de impact van de geschiedenis van de woonscholen op Ondiep en Pijlsweerd. Het gesprek staat onder leiding van Martin Mulder, en in het panel zitten ondermeer Loog Landaal (voormalig assistent wijkmanager in Ondiep) en Rob Steinebach (al 20 jaar actief als opbouwwerker in Ondiep en Pijlsweerd). Meer informatie.  

Kijk hier voor een introductie op de woonscholen door Bettina van Santen. 

Aangereden standbeeld van Nijntje is terug
Het beeld van Nijntje werd in juni omver gereden door een medewerker van de gemeente Utrecht. Bezoekers van het Nijntjepleintje zochten enkele maanden tevergeefs naar het beeld. Op 15 september staat Nijntje weer trots op haar pleintje. Meer informatie.