Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-05)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Herdenken en vieren
Om de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog te herdenken en de bevrijding te vieren, zijn er eind april en begin mei verschillende activiteiten in Utrecht. Op 4 mei is er de herdenking bij het Domplein. Dit jaar zal burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das de kranslegging doen. Zij is de dochter van verzetsstrijder Henk Das, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer in de Brigittenstraat het verbindingscentrum van de ondergrondse bemande. Na de herdenking is er om 20.30 uur een optreden van de Utrechtse dichter en schrijver Ingmar Heytze, samen met zijn band Asfaltfeeën in de Domkerk.

Op 7 mei viert Utrecht de bevrijding van de stad. Bij het Polar Bear-monument in het Hogelandsepark is er een feestelijke plechtigheid, waarbij gelijktijdig slachtoffers van Britse en Nederlandse strijdkrachten worden herdacht.

Op 5 mei is het Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk in Utrecht-Zuid, met twee podia, een kinderfestival en een foodcourt. Ook zijn er vrijheidswandelingen door de stad, vrijheidsmaaltijden door de hele provincie, verhalen en exposities over vrijheid in de bibliotheek en een talkshow, in samenwerking met St. Vrijheidscollege in TivoliVredenburg.

Daarnaast biedt Gilde Utrecht bijzondere stadsexcursies aan, in het kader van oorlog en bevrijding . Het gaat daarbij om drie wandelingen, op 30 april, 3 mei en 4 mei. Thema’s zijn ‘Verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Utrechtse binnenstad’, ‘De jaren 40-45 in Utrecht’ en ‘Verzet en onderduik in de Tweede Wereldoorlog’. Daarnaast is er op 2 mei een fietstocht,  met als thema ‘Nederland bezet en bevrijd’. Aanmelden kan hier  

Kunst op het stationsplein
Het Centraal Museum wil reizigers op station Utrecht meer in contact brengen met kunst uit dit museum. Daarom zal  dit museum jaarlijks een uniek kunstwerk tonen dat een relatie met de collectie of de tentoonstellingen van het museum heeft. Dit gebeurt op Podium Centraal Museum: een sokkel op het stationsplein waar kunst uit de museumcollectie letterlijk een podium krijgt. Het eerste kunstwerk op de sokkel is de Clay Stoel van Maarten Baas. Deze grote, rode stoel stond voorheen op het Nicolaaskerkhof, het plein voor het museum.    

Honderd Utrechters schrijven een brief aan de toekomst
De Stichting Utrechts eigenDom vraagt ruim honderd Utrechters om een brief aan de mensen te schrijven die over vijftig jaar in de stad wonen, werken of studeren. De inhoud van die brieven zal de komende halve eeuw het best bewaarde geheim van de stad zijn. De brieven (die samen De Schat van Utrecht vormen) worden namelijk verborgen op een plek in de Domtoren die pas bij de volgende restauratie weer bereikbaar is. Hiervoor heeft de Utrechtse kunstenaar Willem Noyons een zogenaamde tabernakel ontworpen, die op vrijdag 13 september aanstaande in aanwezigheid van zoveel mogelijk briefschrijvers in de Domtoren wordt opgeborgen. Op www.onzeeigendom.nl staat meer over De Schat van Utrecht.

Kennis maken met de 100 jarige Utrechtse Sic Semperloge 43
Op 13 mei om 19.30 uur is er een open loge-avond van de Sic Semperloge in het logegebouw aan de Bemuurde Weerd OZ 31 in Utrecht. Aanleiding is het 100-jarig bestaan van deze loge, die onderdeel is van de wereldwijde orde I.O.O.F (Independent Order of Odd Fellows. Deze orde is ruim 200 jaar geleden in Amerika ontstaan en telt in Nederland ongeveer 2,000 leden. Aanmelden voor het bijwonen van deze open loge-avond kan tot uiterlijk 10 mei. In het kader van het 100-jarig bestaan is er ook een podcast.  

Toen & Nu Utrecht - deel 4 is uit
Dit boek is, net als de eerste drie delen, een bundeling van de verhalen die Paula Swieringa wekelijks schrijft voor het AD Utrechts Nieuwsblad. Op 27 april houdt zij van 11.00 tot 21.00 een speciale verkoopdag aan huis op de Bilderdijkstraat 80. Voor mensen die dit boek of de andere delen liever bestellen bij de auteur, kan dit via de mail. Binnen Utrecht (of op fietsbare afstand daarvan) brengt zij de boeken zoveel mogelijk zelf rond. In deel 4 zien we onder andere dat het verzetsmonument in 1949 onthuld wordt door een Duitse (ex)nazi; dat het centraal station in 1965 nog gewoon een perron 6 heeft; en dat het gezellige geboortehuis van Herman Berkien aan de Huygensstraat nu verstopt zit achter sfeerloze gevelplaten. Maar de grootste ontdekking is toch wel dat de Prinses Marijkelaan geen huisnummer 3 heeft, omdat Anton Mussert’s briefpapier zo nodig gered moest worden in 1929.

Catharijneconvent - tijdelijke tentoonstelling Christendom en slavernij -  29 juni - 22 september 2024
Deze zomer organiseert dit museum de tentoonstelling Christendom en slavernij. Bezoekers komen dan meer te weten over de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom was namelijk zeer bepalend voor het denken over slavernij Niet eerder was er zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp.

Verhaal van Woerden 
Op 6 juli gaat de grote excursie van Vereniging Oud-Utrecht naar Woerden. Als voorbereiding kan het interessant zijn om alvast te kijken op de website ‘Verhaal van Woerden’, het centrale verzamelpunt van verhalen over de geschiedenis van deze stad.. Op deze site wordt in 42 vensters een inkijkje gegeven in diverse geschiedenisthema’s. Daarnaast zijn op de website verschillende verhalenvertellers te vinden, zoals de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV), het Gilde, het Stadsmuseum en de Stichting Romeins Schip. 

Oudenrijn jaren 50 EDde Vrije

De afbeelding bij dit artikel is een foto van verkeersknooppunt Oudenrijn, jaren ‘50. Deze is ons gestuurd door Piet de Vrije. 
De fotograaf is wijlen zijn vader, E.D. de Vrije, indertijd werkzaam bij de Provinciale Waterstaat.