Nationale Commandobunker

Nieuws

Nationale Commandobunker BB op Lunet 1

Tijdens het eerste Koude Oorlog Weekend van 22 en 23 oktober a.s. is de Nationale Commandobunker voor de BB (Bescherming Bevolking) op Lunet 1 in Utrecht geopend voor publiek. De Nationale Commandobunker voor de BB, in 1955 gevestigd in de linker flankazemat van Lunet 1 in Utrecht, speelde in de Koude Oorlog een bijzondere rol.

In de loop van de vijftiger jaren werd de dreiging van een kernoorlog zo groot dat de BB over nucleair beveiligde commandoposten zou moeten beschikken. Lunet 1 voldeed niet aan deze eis en dus werd in 1960 de opdracht gegeven om een nieuwe betonnen commandopost te bouwen. Een nieuwe grote betonnen bunker is in 1960 gebouwd, onzichtbaar onder een aardedekking en tijdens het Koude Oorlog Weekend open voor publiek.

Uiteraard is de bunker lange tijd met geheimzinnigheid omgeven geweest. Er was bijvoorbeeld weinig bekend over de bouw en geschiedenis van deze voor Nederland belangrijke ‘plek van herinnering’ over de Koude Oorlog. We zijn daarom heel blij dat bij de voorbereiding van dit weekend een uniek fotoalbum is opgedoken in het Rijksarchief in Den Haag met zwartwit foto’s van de bouw en kleurenfoto’s van het latere interieur. Het album vertelt ons meer over de geschiedenis van deze plek. Graag delen we deze afbeeldingen met het publiek en nodigen iedereen uit om dat weekend met eigen ogen terug te gaan in de tijd en deze mooie plek te beleven hoe het toen was.

Het hele fotoalbum is hier te downloaden en bekijken.  

Lunet 1 is open zaterdag 22 en zondag 23 oktober a.s. van 10.00 – 16.00 u en is gratis toegankelijk. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeente Utrecht, Utrecht Marketing, Provincie Utrecht, Hollandse Waterlinies, en Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog.
Beleef de nationale commandobunker BB op Lunet 1. 

kijk hier voor een landelijk overzicht van deelnemende plekken en organisaties.  

abc

bevochtigen1

bevochtigen2

telex