Volksbuurtmuseum
We kennen natuurlijk allemaal de grote musea in de stad Utrecht, zoals het Catharijneconvent, het Centraalmuseum en het Spoorwegmuseum. Naast de grotere musea zijn er ook kleine musea die een bezoek zeker waard zijn. Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan het Volksbuurtmuseum.
Het museum ligt aan de Waterstraat en de collectie is met behulp van de bewoners van Wijk C samengesteld. In 1983 werd het buurthuis van de wijk geopend en in 1993 is de Stichting Volksbuurtmuseum Wijk C opgericht, wat daarmee de start van het museum was.
Na de ingang van het museum kan een video worden bekeken waarbij de historie van de binnenstad van Utrecht in beeld wordt gebracht. Leuk is te zien dat de namen van de wijken met een letter voortkomt uit de tijd dat de Fransen de toen gebruikte namen van de wijken niet konden uitspreken. Ik kan ook wel begrijpen dat de wijk "Handvoetboog" niet echt handig is voor Fransen.Wijk C is overigens nog de enige wijk met deze naamgeving.
Het museum is opgebouwd uit veel kleine kamertjes, waar je doorheen wandelt. Denk eraan dat je af en toe een deur in de gangen opent, daarachter vind je vaak mensen die je in plat Utregs aanspreken. Achter de deur met het toilet aan het eind zit overigens een gewoon toilet uit onze tijd, niet in stijl met de dingen die je eerder in het museum hebt opgestoken over toiletten đ.
Mijn leukste onderdeel was overigens de uitstalling van wat oudere voorwerpen met de uitleg daarvan door de hedendaagse jeugd. Het deed mij denken aan het kind dat de woonboten in onze Utrechtse grachten "drijfcaravans" noemde.
Geweldig zijn een typemachine die omschreven wordt als "een computer die print terwijl je typt" en een singeltje dat genoemd wordt "utltradunne frisbee". En wat dacht je van een een paar ouderwetse diskettes? Dat zijn natuurlijk de 3D prints van het opslag-symbool op een computer. Bij de schoenen van Anton Geesink is geen verklaring door kinderen gevraagd.
Tickets kun je van tevoren bestellen via de website, waarbij je de datum en een tijdvak van je bezoek kunt opgeven. Indien je spontaan langs gaat, hangt het af van of er plek is (er zijn veel kleine ruimtes).
Museumkaarthouders hebben gratis toegang.