Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (21-06)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Presentatie t Uteregse Leesplankie

Presentatie ‘t Uteregse Leesplankie - Bibliotheek Utrecht, 2 juni, van 16.45 tot 17.45 uur, online livestream
Op woensdag 2 juni bestaat Utrecht 899 jaar. Een mooie dag om onze volkstaal (vollekstaol) in het zonnetje te zetten. Mét een eigen leesplankie van vijfentwintig essentiële woorden als baoliekluiver, boochie en aorepel. Tijdens dit feestelijk uurtje zal Deirdre Carasso, directeur van bibliotheek Utrecht het eerste exemplaar overhandigen aan onderwijswethouder Anke Klein. Lees meer

Provinciale erfgoeddag
Op 24 juni 2021 vindt de Provinciale Erfgoeddag plaats. Van harte welkom! Het programma is online en duurt van 9.30-15.00 uur. Het biedt voor elk wat wils. Voor historische verenigingen en archieven zijn bijvoorbeeld de lezing van Alexander van de Bunt over Gender in de archeologie en de presentatie van Joyce Pennings over crowdsourcing bij Het Utrechts Archief zeker de moeite waard. Maar ook in andere onderdelen is vast iets van je gading te vinden. Je kunt de hele dag volgen, of daar onderdelen uit kiezen. Op de website vind je alle informatie over het programma. Wil je erbij zijn? Dan graag even aanmelden via de website. Je ontvangt daarna de link waarmee je op de dag zelf kunt deelnemen.

Camerata Trajectina 
Belle, vertel! beschrijft het leven van Belle van Zuylen vanuit haar eigen huis: Slot Zuylen, het prachtige kasteel aan de Vecht. Aan de hand van muziek en haar brieven neemt het muziekgezelschap Camerata Trajectina je mee naar de 18e eeuw. Wandelend door slot en tuin hoor en zie je livemuziek met theater én maak je kennis met Belle en Nora in een speciaal gemaakte podcast. Een totaalervaring voor jong en oud. Meer informatieBestel kaarten! 

De musea gaan weer open. Hier kunt u naar toe. 

Utrechts Archief 
De tentoonstelling Heel Utrecht loopt uit! neemt je mee in de rijke geschiedenis van het studentenleven in Utrecht vanaf de 19de eeuw. Lustrumvieringen bestaan al sinds de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636 en waren lange tijd hét hoogtepunt in het studentenleven. In de 19de eeuw namen deze vieringen een vogelvlucht. Studenten organiseerden aan de hand van een thema steeds grotere en zeer indrukwekkende maskerades en feesten. De hele stad werd erbij betrokken. De straten en gebouwen werden versierd en Utrechters liepen massaal uit om te genieten van het kleurrijke schouwspel. Lees meer

Volksbuurtmuseum 
Tussen brug en benenkluif – Verhalen uit de Rode Brugbuurt 
Op zaterdag 5 juni opent het Volksbuurtmuseum weer haar deuren voor bezoekers en natuurlijk staat er een nieuwe tentoonstelling klaar!  In de tentoonstelling Tussen brug en benenkluif ontdek je het verhaal van de Rode Brugbuurt. Bewoners delen hun persoonlijke verhalen en herinneringen uit heden en verleden en laten zien hoe het is en was om te wonen, werken en leven in deze Utrechtse wijk. Lees meer.

Catharijneconvent: Maria Magdalena, 25 jun 2021 - 9 jan 2022
Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. De hoogste tijd voor haar eigen tentoonstelling. Tickets te reserveren vanaf 14 juni! Lees meer.

Centraal Museum, 5 juni - 15 augustus 
Voices of Fashion gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. Voices of Fashion neemt u mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI. Lees meer: Voices of Fashion

Denk mee over Cultuurparticipatie
Meer dan 125.000 Utrechters besteden tenminste drie uur per week aan het beoefenen van cultuur. We spelen in een band of orkest, zingen, tekenen, schrijven, spelen toneel, rappen of dansen. Dat doen we in onze vrije tijd. In de buurt of gewoon thuis. De gemeente hoort graag wat inwoners van de stad vinden van de mogelijkheden om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Ook horen we graag de wensen van creatieve organisaties en professionals. Laat weten wat jij belangrijk vindt en vul nu de enquête in.  

Meer cultureel erfgoed 

De Universiteit Utrecht bezit bijzonder cultureel erfgoed.
Het Academiegebouw in het historisch centrum van Utrecht is daar een voorbeeld van. Daarnaast is de Universiteitsbibliotheek Utrecht de trotse bezitter van het Utrechts Psalter. De gevarieerde collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht is uniek en veelzijdig en krijgt daarmee ook een plek binnen het cultureel erfgoed van de universiteit.

Industrieel Erfgoed
De Provincie Utrecht beschikt over veel industrieel erfgoed. Fysieke objecten die hun functie niet zo maar verraden. Een schoorsteen roept bijvoorbeeld zo’n vraag op, zeker als er geen werkende fabriek meer staat. Industrieel erfgoed kan dat antwoord wel geven bij bijvoorbeeld een oude sluis of watertoren. Daar lees je de functie goed aan af. Industrieel erfgoed omvat veel meer dan gebouwen van fabrieken. Dat is maar goed ook, daar zijn er niet zo veel meer van. Lees hier verder: Industrieel erfgoed 

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deelt zijn kennis, actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen onder andere via het Tijdschrift, bijeenkomsten en digitale nieuwsbrieven. Een abonnement op het tijdschrift en het ontvangen van mailingen met uitnodigingen en nieuwsbrieven is gratis. Hieronder kunt u zich aanmelden. Lees meer.  

---
Foto in de header Kasteel Renswoude door Bas - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15095432