Centrale hal

Nieuws

De bibliotheek in het postkantoor op de Neude.

Langzamerhand worden de beperkingen die ons zijn opgelegd in verband met de corona minder streng. De beperkingen die de bibliotheek na de opening had worden afgebouwd en dat is een mooi moment om er een kijkje te nemen.
Het oude hoofdpostkantoor is nu aardig gevuld door o.a. de Albert Heijn, Broese, Meneer Potter, Bever, de Bibliotheek en een fietsenstalling. In de bibliotheek is nog het meest te zien van het in 1924 geopende postkantoor.

AustraliëNa sloop van de Rijksmunt in 1919 aan de Neude werd voor die plek door Joseph Crouwel, naar voorbeeld van het Rotterdamse postkantoor aan de Coolsingel, een hoofdpostkantoor ontworpen. In 2011 werd het gesloten. De Amsterdamse school kenmerkte zich door het veelvuldig gebruik van bakstenen. Uiteindelijk is besloten er de bibliotheek te vestigen.
Je komt de bibliotheek binnen, in de centrale hal, het enige deel van het postkantoor dat de meeste klanten te zien kregen. Hier zien we het paraboolvormige uit bakstenen en glas opgebouwde dak. Ook de sculpturen die de werelddelen voorstellen hangen hier.
Jan Willem DeimanOveral in de bibliotheek vinden we kunstwerken van diverse kunstenaars. Van Jan Willem Deiman vinden we overal hangende sculpturen die geïnspireerd zijn door het Fenicische alfabet.
Gelukkig vinden we op de kinderafdeling… nijntje.
Wat vooral opvalt is de enorme ruimte die de bibliotheek heeft gekregen. Overal zitten mensen te lezen of studeren. In het nieuwe deel aan de Oudegracht komt zelfs een theater, filmzaal en een horecavoorziening.
Op de bovenste etage zien we de oude balken van de dakconstructie en op andere etages zitten ramen waar we aan de ene kant over de stad uitkijken en aan de andere kant het (dubbele) dak van de centrale hal zien.
Een rondleiding kan hier worden geboekt: https://www.bibliotheekutrecht.nl/neude/rondleidingen-neude.htm

hal van boven
RamenDakcontructienijntje