Cultureel erfgoed in het nieuws (21-12)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Museum Catharijneconvent verwerft unieke en enorm grote achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal
Museum Catharijneconvent heeft een zeer omvangrijke, uiterst zeldzame achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal verworven met ruim 700 figuren. Een langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. Vanaf eind 2022 kan jong en oud zich ieder jaar verwonderen bij een verfijnde miniatuurwereld waarin niet alleen de Heilige Familie, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen een plek hebben. Een bijzondere nieuwe kersttraditie in Utrecht! Om deze droom waar te maken, is een grootscheepse restauratie nodig. Het museum is daarom een crowdfunding-campagne gestart. Meer informatie.
Afbeelding: Inventarisatie van de aanwinst, foto Femke Lockefeer.
Nederlands historisch erfgoed heeft meer verleden dan toekomst
Als er niets verandert, zullen Nederlandse historische gebouwen en steden verloren gaan in de overstromingen en de stijgende zeeën die het gevolg zijn van de klimaatverandering. Hoe gaan we om met het verlies dat ons te wachten staat? Hoogleraar Thijs Weststeijn van de afdeling Kunstgeschiedenis heeft een artikel geschreven over de implicaties van het verlies van historisch erfgoed. Meer informatie.
De Middeleeuwen hebben een onterecht imagoprobleem
De Middeleeuwen roepen doorgaans beelden op van modderige omstandigheden, armoede en matige hygiënische praktijken. Volgens kunsthistoricus Sanne Frequin is dat beeld te beperkt, en verdienen de Middeleeuwen meer credits dat ze nu krijgen. Zij legt haar standpunt over dit imagoprobleem uit bij de Universiteit van Nederland Podcast. Meer informatie.
Vier het zomerfeest van Sint-Maarten komend jaar mee
In de zomer van 2022, als de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan viert, viert de Universiteit Utrecht het zomerfeest van stadspatroon Sint-Maarten. Een feest met middeleeuwse muziek, een tentoonstelling in de Domkerk, een publieksboek onder redactie van Sint-Maarten-kenner Els Rose, een symposium en een documentaire over deze bijzondere heilige. Wij duiken in de geschiedenis van de middeleeuwse stad en zoeken naar de betekenis van Sint-Maarten voor de inwoners van Utrecht, van toen en nu. Meer informatie.
Bekijk hier de presentatie op YouTube
Sint Maarten heeft de Domtoren tijdelijk verlaten
Net na 11 november verdwijnt de windvaan van Sint Maarten van de Utrechtse Domtoren. Ook het bekronende kruis net onder de windvaan wordt verwijderd voor restauratie. Tijdens de restauratie is de Domtoren voor een tijdje niet de hoogste kerktoren van Nederland. De toren van de Nieuwe Kerk in Delft wint het gedurende het komende jaar van de Dom. De beschermheilige van Utrecht, Sint Maarten, staat op de windvaan afgebeeld. De windvaan is krom en moet opnieuw verguld worden. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1995. Meer informatie.
Utrecht in 900 gezichten: ‘We vieren de stad en al haar mensen’
Ter gelegenheid van de 900ste verjaardag van de stad Utrecht worden negenhonderd portretten van verschillende Utrechters gemaakt. Dit is onderdeel van het project Gekomen om te blijven. De eerste honderd foto’s zijn afgedrukt op posters en hangen sinds donderdag 11 november verspreid door de tien wijken van de stad. Meer informatie.
Universiteit Utrecht en UMC Utrecht geven de stad muurschildering cadeau
Ter ere van 385 jaar wetenschap in de stad Utrecht siert er sinds het weekend van 13 en 14 november een nieuwe muurschildering in de Strosteeg. De muurschildering gaat over het werk van natuurkundige Caroline Bleeker en is onderdeel van de Utrechtse Muurformules. Caroline Bleeker (1897-1985) promoveerde als natuurkundige aan de Universiteit Utrecht. Zij is de eerste vrouw in de serie Utrechtse Muurformules. Een initiatief om baanbrekende Utrechtse wetenschappelijke ontdekkingen meer bekendheid te geven. De muurschildering is gemaakt door het Utrechtse kunstenaarscollectief De Strakke Hand. Meer informatie.
Gilde Utrecht: Langs het slavernijverleden van de stad Utrecht
Wandeling op woensdag 15 december: 15:00 - 16:30
Sporen van de slavenhandel zijn ook in Utrecht aanwezig, ondanks het ontbreken van een zeehaven. Ontdek de verborgen geschiedenis van de slavenhandel in gebouwen, sculpturen en gevels van de stad. Meer informatie.
Utrechts Archief - Een ode aan het Utregs!
Het Stad-Utrechts, Uterechs, Utregs of Uteregs kent prachtige woorden zoals dakhaos, wijffie of agtelijke gladiool. Maar hoe lang gaat het Utregs al terug? Meer informatie.
Nieuw boek over historische buitenplaatsen in Utrecht:
Utrechtse buitenplaatsen. Lusthoven van adel, geestelijkheid en burgers.
Kasteel de Haar, Slot Zeist en Amelisweerd klinken bekend in de oren, maar naast deze drie fameuze buitens telt de provincie Utrecht nog veel meer historische buitenplaatsen. Langs de Vecht, de Heuvelrug, de Langbroekerwetering… Niet alleen de gebouwen zijn architectonische hoogtepunten, ook hun omringende parken en tuinen behoren tot ons nationaal groen-historisch erfgoed. In Utrechtse buitenplaatsen beschrijven Lenneke Berkhout en René Dessing ruim 50 van deze parels, verspreid over de provincie. Ze geven niet alleen een historische schets, maar beschrijven ook wat er allemaal op en rond de buitenplaatsen te doen is. Zie de bijlage hieronder. Informatie en bestellen.
Bijlage(n)
Persbericht Utrechtse Buitenplaatsen