Cultureel erfgoed in het nieuws (23-03)
Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.
Tentoonstelling: Trouwen in Utrecht in de jaren 50-75
Vanaf 10 maart presenteert het Volksbuurtmuseum de tentoonstelling Gewoon getrouwd. In deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling is te zien hoe gewone mensen uit gewone buurten in Utrecht tussen 1950 en 1975 met elkaar trouwden.
Utrechters delen hun verhaal, foto’s en jurken. Zij nemen je mee terug naar de dag waarop zij het ja-woord gaven. Hoe ziet de trouwdag eruit? Hoe kom je aan die mooie jurk en moet deze wit zijn of juist niet? Waar vind je de man of vrouw van je dromen? En eenmaal getrouwd verandert er nogal wat in je leven, wat betekent getrouwd zijn in die tijd bijvoorbeeld voor werk en wonen?
Bron van de tentoonstelling zijn de honderden interviews die het Volksbuurtmuseum heeft afgenomen met ‘gewone’ mensen. Eerst alleen met bewoners van Wijk C, later zijn ook bewoners uit andere wijken in Utrecht geïnterviewd. Zij vertellen over hun dagelijks leven, waarbij voor velen hun trouwdag een ijkpunt in het leven is.
Gewoon getrouwd is te zien van 10 maart t/m 31 augustus in het Volksbuurtmuseum. Meer informatie is hier te vinden,
Foto (in de header en onder aan deze pagina): Bruidspaar bij het stadhuis in Utrecht met op de achtergrond de Dom. 1974. Collectie Volksbuurtmuseum
Cursus: Stadsgeschiedenis 'Leer Mij Utrecht Kennen' voorjaar 2023
Gilde Utrecht is alweer een paar weken druk met de planning van de 'Leer Mij Utrecht Kennen'-cursus voorjaar 2023. Het format is bekend: zes zaterdagochtenden met zes themalezingen op zes verschillende interessante plekken met aansluitend een historische wandeling. Dit keer komen, mede op verzoek van trouwe deelnemers, zes nieuwe onderwerpen buiten de binnenstad aan bod: Veeartsenij in Wittevrouwen, Oog in al en Merwedekanaal, Zuilen en het museum, Fort de Klop en de Romeinen, Leidsche Rijn Hoge Woerd en De Gruijter aan de Bemuurde weerd.
De cursus vind plaats op zaterdagochtend 11, 18 en 25 maart, 1, 15 en 22 april. Hier vindt u meer informatie over de exacte tijden, locatie en mogelijkheid tot aanmelding.
Overzicht: Industrieel erfgoed in twintig vensters
USINE beschrijft in twintig vensters het industrieel erfgoed in de provincie Utrecht. Geen top 20, ook geen ranglijst. De selectie van twintig belangrijke objecten of ensembles toont de grote variatie in industrieel erfgoed in de provincie. De vensters geven daarnaast inzicht in de problematiek rond het behoud van industrieel erfgoed. De vensters zijn online te bekijken.
Tentoonstelling: Mensenrechten in Utrecht
In 2023 vieren we 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, kort gezegd: 75 jaar mensenrechten. De thematentoonstelling UtRecht van de Mens laat zien hoe de mensenrechten in Utrecht rode draad zijn in initiatieven van nu. De tentoonstelling is ontwikkeld samen met culturele makers en maatschappelijke organisaties uit de stad. Aanbevolen!
De tentoonstelling is te zien in het stadskantoor tijdens openingstijden tot en met donderdag 4 januari 2024 en besteedt ook aandacht aan het slavernijverleden en aan gastarbeiders.
Tentoonstelling: gastarbeiders in Zuilen
Op zaterdag 28 januari ging in Museum van Zuilen de tentoonstelling ‘Kleurrijk en geworteld, Gastarbeiders in Zuilen door de jaren heen’ van start. Omar Beqqali, Vincent Fernandez en Abderrahman Ouzil, drie van de door studenten van de opleiding Journalistiek van de Hogeschoool Utrecht geïnterviewden, startten daarbij de beeldschermen waarop onder andere hun verhalen gepresenteerd werden. Een dag eerder ging de satelliet-tentoonstelling in de Bibliotheek Zuilen van start en ook de thematentoonstelling UtRecht van de Mens - waarover we hierboven berichten - besteedt aandacht aan het thema.
De tentoonstelling Kleurrijk en geworteld. Gastarbeiders in Zuilen door de jaren heen is te zien in Museum van Zuilen. Meer informatie over mogelijkheden tot bezoek is hier te vinden.
Kwestie: Monumentaal stadhuis Vianen in de verkoop?
Wat gaat er gebeuren met het stadhuis in Vianen? Dat is een vraag waar inwoners van de stad mee rondlopen, nadat onlangs bekend werd dat het college niet uitsluit dat het pand verkocht wordt. De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport vergaderde vorige week over het onderwerp en één ding is duidelijk: een groot deel van de partijfracties binnen de gemeente Vijfheerenlanden is pertinent tegen de verkoop van het monument. ‘Cultureel erfgoed mag niet de markt op’. Het kontact Vijfherenlanden besteedt aandacht aan de kwestie.
Aanwijzing en selectie: Nederland krijgt Post 65-rijksmonumenten
Staatssecretaris Gunay Uslu heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat er een 'beperkte aanwijzings-en selectieprocedure' is gestart door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor het cultureel erfgoed voor de architectuur van 1965 (tot 1990). Nadrukkelijk schrijft Gunay Uslu in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Lucille Werner dat niet alleen gebouwen, maar ook karakteristieke gebieden beschermd gaan worden. De complete brief van Gunay Uslu is online te lezen.
Doen: Stadswandelingen van het Gilde
Het nieuwe wandelprogramma van Gilde Utrecht voor dit voorjaar staat weer online. Het is een vol programma dat steeds wordt aangevuld.
De Nationale bibliotheek/KB heeft de QueerUStories (QUS) website aangewezen als digitaal erfgoed. Vanaf 1 maart, de start van de nationale maand van de LHBTI+-geschiedenis, slaat de KB regelmatig een kopie op van de Utrechtse Regenboogcanon. Zo kunnen onderzoekers in de toekomst bekijken hoe er nu tegen de roze historie wordt aangekeken. Oud-Utrecht besteedde eerder uitgebreid aandacht aan de Utrechtse Regenboogcanon in depodcast met Marijke Huisman.