Onthulling Maquette Kanaleneiland

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-06)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Doe mee: Jubileum Wijkentour Kanaleneiland
Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Doe een speurtocht met kinderen door de wijk, ontdek verborgen pareltjes tijdens een historische wandeling met een gids of test je kennis tijdens de Wijk Geschiedenis Quiz! Op zaterdag 3 juni is er een uitgebreid programma in Kanaleneiland.
Afbeelding in de header: onthulling van een maquette van de toekomstige wijk Kanaleneiland door burgemeester jhr. mr. C.J.A. de Ranitz (links) bij de informatiestand ter hoogte van het 24 Oktoberplein te Utrecht voor de bouw van de wijk Kanaleneiland, met rechts van de burgemeester ir. H.B.J. Witte (minister van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid). HUA, L.H. Hofland, fotograaf, 18-12-1957.

Doe mee: Utrechtse Erfgoeddag
Op woensdag 7 juni vindt de provinciale Utrechtse Erfgoeddag plaats. In het Academiegebouw van Universiteit Utrecht start om 10.00 uur een programma dat in het teken staat van publieksbereik en digitalisering. Het thema van de dag is 'Verrijk je bereik met digitalisering'. Met het diverse programma krijgen deelnemers inspiratie over het vergroten van publieksbereik, het verbreden van het verhaalperspectief en het toepassen van allerlei digitale mogelijkheden zoals online storytelling en 3D-fotografie.
De Erfgoeddag wordt georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met Universiteit Utrecht. De dag is voor alle betrokkenen en geïnteresseerden in het erfgoed in de provincie Utrecht. Iedereen die actief is of actief wil worden bij, voor en met erfgoed in de provincie is welkom. Laat je inspireren, geniet van mooie lezingen, ontmoet collega's of doe nieuwe contacten op. Het programma bestaat uit verschillende lezingen, workshops, stadswandelingen en rondleidingen.
Er zijn 250 plaatsen, deelname is gratis. Aanmelden kan via de site van Landschap Erfgoed Utrecht. Daar is ook meer informatie over het programma te vinden.

Archeologie Show

Doe mee (en krijg korting!): Grote Archeologie Show
Op donderdag 15 juni, op de vooravond van de Nationale Archeologiedagen, vindt in Castellum Hoge Woerd de tweede editie plaats van de Grote Archeologie Show: een wervelende waterval van negen flitspresentaties over spraakmakende ontdekkingen in stad en regio Utrecht van het afgelopen jaar. Deze bonte parade van stand-up archeologie wordt verzorgd door bevlogen experts met jarenlange ervaring in Utrechtse bodem. In de theaterzaal kijk je live mee door een microscoop, bekijk je diverse objecten van dichtbij en kom je meer te weten over allerlei vondsten. Wat leert een zeldzame zilveren munt over de val van keizer Nero? En hoe zit het met de mysterieuze ongebakken bakstenen van Rotsoord? Een groot scala aan vondsten, perioden en technieken komt aan bod, waarbij steeds weer grote verhalen blijken te schuilen in soms maar kleine objecten. Als je in één klap alle archeologische hoogtepunten van de afgelopen tijd wil herbeleven en geen zin hebt in de zoveelste lezing, dan mag je de Grote Archeologie Show niet missen. 
Kaarten: €15,- p.p. De kaartverkoop loopt via de site van Museum Hoge Woerd. Speciaal voor leden van Oud-Utrecht is er een kortingscode aangemaakt. Met de code GASOU2023 kopen leden een kaartje voor het gereduceerde tarief van €12,50.

Doe mee: Keti Koti herdenkingsmaand
De hele maand juni is er in de stad Utrecht aandacht voor het slavernijverleden. Met activiteiten, lezingen en bijeenkomsten. Meer informatie en het volledige programma vind je op www.ketikoti030.nl.

Lezen: Bruut
Onlangs verscheen Bruut, een stevig boek voor én door liefhebbers van fotografie, moderne architectuur en vooral van ruw beton. De vijf makers, waaronder 'onze eigen' Arjan den Boer, verzamelden de honderd ‘bruutste’ gebouwen van Nederland en vulden die aan met portretten van de belangrijkste architecten en thema’s als universiteiten, overheidsgebouwen, kerken en winkelcentra. Brutalisme is een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. De bouwwerken van kaal beton zijn volgens de één sculpturaal en imposant, volgens de ander lomp en intimiderend. Ze roepen associaties op met ‘Oostblokarchitectuur’, maar ook met de glamour van de jaren 60. In de top 20 één Utrechts gebouw: de Sterrentoren op de Uithof. Andere bekende Nederlandse voorbeelden zijn de aula van de TU Delft, het stadhuis van Terneuzen en het Evoluon in Eindhoven.

A. den Boer et al., Bruut; atlas van het brutalisme in Nederland. WBooks, Zwolle, 2023. ISBN: 9789462585379. € 59,95 (introprijs).

Wandeling: Langs sporen van slavernij in Utrecht
Utrecht heeft nooit een zeehaven gehad. Toch zijn ook hier sporen van de slavenhandel te vinden. Gilde Utrecht organiseert wandelingen langs Utrechtse locaties met een bedenkelijk of juist respectabel verleden. Langs huizen waar VOC-dienaren en plantagehouders woonden, waar voormalige tot slaaf gemaakten en vrijgelatenen terechtkwamen – of waar voorvechters van de afschaffing van slavernij hun domicilie hadden. Ontdek de lang verzwegen geschiedenis en hoor de verhalen over de Utrechtse betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden. Meer informatie en aanmelden.

Wandeling: Ondiep gaat nooit verloren
Een typische arbeiderswijk, Ondiep, daterend van begin twintigste eeuw. Ooit geweten dat stedenbouwkundige H.P. Berlage nog betrokken is geweest bij de indeling? Inmiddels heeft de wijk een grondige herstructurering achter de rug en zijn veel van de oude huizen gerenoveerd. Loop op vrijdag 30 juni mee door deze karakteristieke Utrechtse volkswijk en laat je er alles over vertellen. Meer informatie en aanmelden.

Wandeling: Queer U Stories
Maak op een leuke manier kennis met de queer geschiedenis van de stad Utrecht: in een regenboogstadswandeling. Queer U Stories neemt groepen graag mee op een wandeling door de Utrechtse binnenstad langs zowel historische als hedendaagse regenboogplekken. Als je een groep hebt vanaf vijf personen, kun je je aanmelden. Datum, tijd, duur, start- en eindpunt van de tour worden dan in overleg bepaald. Meer informatie staat op website. Aanmelden kan per mail.

Tentoonstelling: Staatsen, 100 jaar wassen op eredivisieniveau!
De Stichting Historische Kring Tolsteeg-Hoograven neemt je mee naar Staatsen, de oude wasserij. Kom alles te weten over bijna 100 jaar sorteren, wassen, centrifugeren, drogen, mangelen, strijken persen, vouwen, inpakken en transporteren naar klanten tot in Amsterdam. 
De tentoonstelling Staatsen is te zien van 3 juni 2023 t/m 1 juli 2023, Bibliotheek Hoograven, tijdens openingstijden. Gratis toegankelijk.

Tentoonstelling 25 jaar Leidsche Rijn
Dit jaar staat de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens en Leidsche Rijn op diverse manieren stil bij het feit dat er al weer 25 jaar gewoond wordt in Leidsche Rijn. Daarom is er een gratis expositie in de Broederschapshuisjes in Vleuten met (lucht)foto’s, kaarten, informatie, uitleg, herinneringen, publicaties, filmpjes en meer. Elke dinsdag, donderdag en zaterdagmiddag bent u van harte welkom tussen 14.00 en 17.00 uur in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten. Lees meer over deze expositie.

Nieuws: Miljoenen voor restauratie van 20 rijksmonumenten
Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 6,9 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo worden onder andere Het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede gerestaureerd.

Nieuws: Programma Gluren bij de buren is bekend
Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren heeft het programma bekendgemaakt. Op zondag 2 juli tussen 13.00 en 18.00 vinden optredens plaats in 140 tuinen in Utrecht. Bezoekers kunnen van optreden naar optreden wandelen of fietsen en leren zo de wijk kennen, genietend van lokale podiumkunsten. Kijk hier voor het programma.