De Gasten

Nieuws

Kerken luisteren

In de zomer kunnen muziekliefhebbers regelmatig een gratis lunchconcert bijwonen in een van de vele kerken in Utrecht. Dit alles in het kader van Kerken Kijken Utrecht.

OrgelIk ben vrijdag 21 augustus aanwezig geweest in de Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9. Hier traden De Gasten op, een akoestisch trio bestaande uit Hans Jus D’Orange – zang, gitaar, Erik Prudon – zang, gitaar en Marten Wallinga – zang, contrabas. Ze spelen akoestische versie van klassiekers uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw: vocale jazz, rock & roll en pop classics.
DeGastenLuthersekerkHeerlijke ontspannen muziek waarbij, op deze locatie, ‘Als ik boven op de Dom kom’ uiteraard niet ontbrak.

De Lutherse kerk is gebouwd in 1745. De kerk is een oude kapel van het Abraham Doleklooster. Het klooster is gebouwd in 1412 en vernoemd naar degene waarvan de nalatenschap gebruikt is ter financiering van de bouw. De Amsterdamse architect Jan Cloppenburg ontwierp de verbouwing en de gevel in Lodewijk XIV-stijl aan de Hamburgerstraat.
Van 1983 tot 1986 is de kerk gerestaureerd. Pas in 1984 kreeg de toren een luidklok, genaamd Ursula.
Het orgel uit 1880 is van de bekende Utrechtse orgelbouwers Bätz en Witte. Het uurwerk is een schenking uit 1724 en het wapenbord stamt uit 1745.

Ga, als je hier toch bent ook eens kijken op het Abraham Dolehof en in de steeg daarachter. Het hof kun je o.a. via een poort aan de Lange Nieuwstraat bereiken of vanuit de Abraham Dolesteeg.

Hier staat de agenda van kerken luisteren voor meer concerten.

Een korte indruk van het concert op het Youtube-kanaal van De Gasten: