Tivoli Oudegracht

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-11)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie. 

Renovatie voormalig Tivoli Oudegracht gestart
De renovatie van Tivoli Oudegracht is deze week officieel gestart. In het oude poppodium wordt plaatsgemaakt voor maar liefst: een cultureel podium, 46 hotelkamers, een restaurant plús een wijn- en cocktailbar. De twee kinderdagverblijven die grenzen aan de nieuw aan te leggen binnentuin behouden hun plaats. Het 700 jaar oude pand moet eind 2024 weer open zijn voor publiek.

Domtoren van vijf meter hoog onthuld in Utrecht
Utrecht is een nieuwe constructie rijker. Tien jaar lang deed Chris van der Sman (89) over de bouw van zijn replica van de Domtoren. Veertigduizend stenen telt het vijf meter hoge bouwwerk. Zijn versie van het icoon van Utrecht is te zien aan de Verlengde Hogeweidebaan.

Robert Vonk nieuwe hoogleraar Geschiedenis van de sociale zekerheid
Sinds 1 oktober 2023 is Robert Vonk hoogleraar op de bijzondere leerstoel Geschiedenis van de sociale zekerheid. “Deze nieuwe leerstoel richt zich op de ontwikkeling van de sociale zekerheid in Nederland in internationaal perspectief”, aldus Vonk. In zijn onderzoek richt hij zich op de rol die internationale organisaties hebben gespeeld bij de ideeënvorming over sociale zekerheid en de impact hiervan op beleidsvorming en uitvoeringsvraagstukken in Nederland. En ook hoe de Nederlandse beleidsvorming op dit gebied zich verhield tot de ons omringende landen.

Suster Bertken: 57 jaar ingemetseld in de Utrechtse Buurkerk
Op 14 november 2023 verschijnt Suster Bertken, een historische roman van Frans Willem Verbaas, gebaseerd op het leven van Suster Bertken, de beroemde Utrechtse kluizenares. In 1511 ontvangt Suster Bertken in haar kluis een brief van pastoor Paling. Ze wordt verzocht een andere plek te zoeken vanwege de verbouwing van de Buurkerk, maar ze weigert. In het verleden heeft haar vader een vreselijke misstap begaan, en daar wil ze voor boeten. Niemand kan haar van dit plan afbrengen. Een wervelende roman over een kluizenares die, hoewel ze levenslang zit opgesloten, een vrij en eigen leven leidt.

Duik ondergronds in het verleden van de Mariaplaats
Met een 'loertoeter' kunnen voorbijgangers een kijkje te nemen in de slokop van Sint-Marie, een oude sloot die bijna 500 jaar geleden is overdekt en nu al eeuwen onder de grond verborgen ligt. De slokop van bijna twee meter breed en ruim één meter hoog lijkt een tunnel, maar is bedoeld voor afvoer van regenwater. De loertoeter staat op het voetgangersgebied voor Mariaplaats 14 (Grand bar en brasserie Marie). Op woensdag 8 november om 13.00 uur onthult wethouder Rachel Streefland een nieuwe loertoeter op de Mariaplaats. Wil je daarbij aanwezig zijn? Mail dan aan Erfgoed Publieksvoorlichting.   

Wandeling door het 17e eeuwse Utrecht van Herman Saftleven
Herman Saftleven liep regelmatig, al dan niet met zijn hondje, over de stadswal van Utrecht of langs de Stadsbuitengracht - het water langs de huidige Singels. Hij zal tijdens die wandelingen zelden zonder tekenpapier en krijt de deur uit zijn gegaan. De kunstenaar heeft meer dan 200 tekeningen gemaakt van de stad waar hij woonde. Op Utrecht Time Machine kun je een route lopen langs een aantal locaties van tekeningen van zijn hand. De route is gebaseerd op het boek Wandelen over de Utrechtse stadswal, van Laurens Schoemaker.

Erfgoedonderzoek in polder Rijnenburg
De gemeente Utrecht heeft een subsidie van € 149.000 ontvangen van het Programma Erfgoed Deal voor archeologisch onderzoek in de polder Rijnenburg, bedoeld om vroegtijdig erfgoedlocaties te identificeren. Rijnenburg blijkt rijk te zijn aan archeologische overblijfselen. Tijdens eerder onderzoek werden tientallen vindplaatsen ontdekt op een stroomrug, ontstaan door een oude waterloop van de Hollandse IJssel. De meeste sporen van bewoning stammen uit de Romeinse periode, toen Rijnenburg diende als het achterland van de grens van het Romeinse Rijk. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van speciale drone-opnames, grondradartechnologie en mini-opgravingen. Daarnaast worden eerdere vondsten van amateur-archeologen in kaart gebracht. 

Gildewandeling langs oude tuinen en historisch groen
Gilde Utrecht biedt een wandeling langs oude tuinen en historisch groen in de Utrechtse binnenstad. Die was in het verleden veel groener dan nu. Er waren grote particuliere tuinen en er was hier en daar nog een kloostertuin. Daarnaast hadden koffiehuizen een groene uitloop en het Burgerweeshuis had een eigen parkje. Naast de Domtoren heeft tot 1880 een grote kwekerij heeft gelegen. Maar dat wisten de lezers van de bijdragen van Michiel Plomp op onze website natuurlijk al lang.

Sint Maartensweek van 3 tot 11 november
Sint Maarten is de schutspatroon van onze stad. Hij werd beroemd omdat hij zijn mantel deelde met een bedelaar. Afbeeldingen daarvan zijn op veel plaatsen in Utrecht terug te vinden. Sint Maarten staat voor universele waarden als verbinding en solidariteit. Ter herinnering aan zijn daad trekt jaarlijks een feeëriek verlichte stoet door Utrecht. De Sint Maarten Parade vindt dit jaar plaats op vrijdag 10 november. De route gaat niet alleen langs de singels maar ook varend eroverheen. Als rechtgeaarde Utrechter moet je hierbij aanwezig zijn Kijk ook in onze agenda

Grens van het Romeinse Rijk
Op 1 november verschijnt een nieuw boek van Paul van der Heijden, Evert van Ginkel en Erik Graafstal. Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht vertelt de verhalen van soldaten, kampbewoners en landbouwers die zo’n 2000 jaar geleden hun sporen achterlieten in het Utrechtse landschap. Hun leven wordt in dit boek in beeld gebracht door middel van archeologische vondsten, plattegronden en reconstructietekeningen. Het boek bundelt de actuele kennis over Romeins Utrecht en nodigt uit om daar veel meer mee te doen, zowel wetenschappelijk als toeristisch.

Stripcollectief De Inktpot jubileert met monsterboek
Stripcollectief De Inktpot bestaat twintig jaar. In november 2003 verscheen het eerste nummer van Beeldblad De Inktpot. Het blad bood een podium voor strips en ander tekenwerk van Utrechtse tekenaars. Na veertien nummers van het blad gingen de tekenaars zich richten op de uitgave van stripboeken. Zo ontstond Stichting De Inktpot, een min of meer hecht gezelschap tekenaars die in wisselende samenstellingen stripboeken maken en daarop aansluitend tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseren. Kern van de uitgaven is altijd dat de onderwerpen Utrechts zijn en aansluiten bij wat nieuws is in de stad - en soms de provincie. Het twintigjarig jubileum wordt gevierd met een tentoonstelling in het stadhuis en - hoe kan het ook anders - een fijn stripboek. Het Groot Utrechts Monsterboek verschijnt op 2 november en bevat bedachte, historische en eigentijdse, ‘echte’ en overdrachtelijke monsters uit Utrechtse volksverhalen, zoals de basilisk in de Oudegracht en het draakje dat middeleeuwse Utrechtse handschriften kenmerkt. Aanbevolen!