105 Kranslegging Prins Bernhard Kort Na De Onthulling

Nieuws

4 mei dodenherdenking Utrecht

Het Utrechts Nieuwsblad van 4 mei 1949 berichtte over de onthulling van het verzetsmonument op het Domplein. Na een herdenkingsdienst in de Domkerk gingen op de orgeltonen van het Wilhelmus de deuren open. Mensen verspreidden zich over verschillende vakken op het plein. De erewacht nam zijn plaats in, het was stil, en vijf voor vier klonk gezang van het koor ‘Euterpe’. Om vier uur klonken de klokken van de Domtoren, waarna motorengeronk de aankomst van Z.K.H. prins Bernhard aankondigden. De heer Boellaard sprak namens het Comité tot oprichting van een monument voor de Gevallenen in het Verzet en nodigde prins Bernhard uit om het monument te onthullen. Na de onthulling en overdracht van het monument aan het gemeentebestuur sprak burgemeester De Ranitz. Hij kondigde aan dat er vanaf die avond elk jaar op 4 mei een herdenking zou zijn op het Domplein.

721 onthulling verzetsmonument door prins Bernhard 4 mei 1949

Onthulling verzetsmonument door prins Bernhard 4 mei 1949 

Het beeld stelt een vrouwenfiguur voor die schrijdend de brandende fakkel van het verzet met zich voert. Dit verzetsmonument is gemaakt door beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld. Het geeft daarmee ook aandacht aan de Utrechtse vrouw in het verzet. Door dit beeld is dichter Jan Engelman geïnspireerd tot de regels die in de sokkel van het monument zijn opgenomen:

‘Gedenk uw dooden, die de goede strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.
Draag voort hun vlam, zij zijn gebleven
maar in dien gloed wordt nieuw ons leven’.

Kranslegging tijdens Dodenherdenking bij het zojuist onthulde Verzetsmonument op het Domplein te Utrecht FF van der Werf 1949 HUA

Kranslegging tijdens Dodenherdenking bij het zojuist onthulde Verzetsmonument op het Domplein te Utrecht FF van der Werf 1949 HUA

Rede burgemeester De Ranitz UN 4 mei 1949

Rede burgemeester De Ranitz UN 4 mei 1949.

PROGRAMMA 2022
De herdenking, om 20.00 uur op het Domplein is vrij toegankelijk voor iedereen. Dit jaar is er in Utrecht speciale aandacht voor de jongere generaties. Zij zijn het die onze vrijheid verder brengen. Voorafgaand aan Dodenherdenking speelt om 18.00 uur in de Domkerk de jeugdtheatervoorstelling TRUUS. Deze voorstelling verbindt jong en oud.

Hierna kunnen geïnteresseerden meelopen met de Stille Tocht naar het Domplein waar burgemeester Sharon Dijksma een toespraak houdt en traditiegetrouw een krans legt bij het verzetsmonument. De domtoren luidt zijn klokken en trompettist Sjoerd Mevissen blaast de taptoe. Na afloop treedt in de Domkerk het Utrechtse muzikale duo BENR op. Zie voor actuele tijden en locaties het programma.

  • 18:00 uur    Jeugdvoorstelling TRUUS in de Domkerk
  • 19:30 uur    Pieterskerkhof│Stille tocht naar Domplein
  • 19:50 uur    Dodenherdenking
  • 20:00 uur   Twee minuten stilte
  • 20:02 uur   Toespraak burgemeester Sharon Dijksma
  • 20:20 uur    Kransleggingen
  • 20:30 uur   Herdenkingsconcert door BENR in de Domkerk

 Meer informatie