Gw Hum Middeleeuwen

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-02)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Feest: 100 jaar Oud-Utrecht
Op 12 maart 2023 worden wij 100. Een heel getal, hoe vier je dat? Je wordt het, je bent het en de dag zelf passeert. 100 jaar worden, hoe doe je dat? Vieren! Ja, dat gaan we zeker doen, met onze leden, met erfgoedliefhebbers en met onze partners de stad. Houd deze pagina in de gaten als je op de hoogte wilt blijven. Wil je meehelpen? We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken, vind je het leuk om betrokken te raken? Mail dan naar 100jaar@oud-utrecht.nl.  Eind februari verschijnt een nieuwsbrief met informatie over de activiteiten, die rond 12 maart gaan plaatsvinden. 

GW HUM middeleeuwen

Online: De verrassende Middeleeuwen
Verliefde ridders, prekende vossen en vechtende slakken: de middeleeuwse cultuur kan in moderne ogen vertrouwd of vreemd overkomen, maar is altijd verrassend. In de digitale tentoonselling De verrassende middeleeuwen laten ruim vijftig onderzoekers uit binnen- en buitenland zien welke verrassingen de periode van tussen ongeveer 500 en 1500 ook vandaag nog biedt. Van harte aanbevolen!

Doorzoekbaar: Spoorwegmuseum ontsluit collectie Tweede Wereldoorlog
Het Spoorwegmuseum beheert een collectie objecten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds in het kader van 75 jaar Vrijheid kon het museum deze collectie registreren, digitaliseren en nu ook online op de website publiceren. Het betreft circa 10.000 foto’s en objecten uit de periode Mobilisatie, Tweede Wereldoorlog, Bevrijding en Wederopbouw (1939-1960). Daarmee is deze collectie nu zichtbaar en doorzoekbaar geworden voor alle belangstellenden. 

Initiatief: Monument slavernijverleden
Ook Utrecht was nauw verbonden met de slavernij. Daarom komt er op initiatief van inwoners in het Griftpark het monument van Vlucht en Verzet over het slavernijverleden. De kunstenaar is patricia kaersenhout (zonder hoofdletters). De onthulling van het monument vindt plaats op 30 juni 2023 tijdens Keti Koti Utrecht. Hier vindt u meer achtergrondinformatie.

Muziek: Geschiedenisconcert Revolutie! 
Tijdens het geschiedenisconcert Revolutie! nemen de muzikanten van Camerata Trajectina en liedonderzoekers Renée Vulto en Laurens Ham u mee naar het turbulente Nederlandse revolutietijdvak. Er worden verbindingen gemaakt met andere momenten van gezongen protest, van de Opstand tot vandaag de dag, en uiteraard zal er gezongen worden!

Revolutie! vindt plaats op donderdag 23 februari van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van het Academiegebouw. Kaartverkoop via de website, entree €15.

Roze leven: De Regenboog Canon
De Utrechtse Regenboog Canon geeft een overzicht van de geschiedenis van het ‘roze leven’ in Utrecht vanaf de 18de eeuw – in 18 vensters. Queer-U-Stories maakt deze LHBTI+-historie toegankelijk en houdt zo de Utrechtse regenbooggeschiedenis levend. Hier is de site met de canon. En hier is de link naar de podcast waarin Marijke Huisman er over vertelt. 

Webinar: Resultaten speurwerk Scars of War
In 2022 zochten ruim 400 vrijwilligers - of burgerwetenschappers - van Scars of War op hoogtekaarten naar de restanten van loopgraven, bomkraters en munitiedepots uit de Tweede Wereldoorlog. Er werden 95.000 kaartjes bekeken. Wat ze vonden aan restanten van loopgraven, bomkraters en munitiedepots, voerden zij in. Scars of War is afgerond en onderzoekers Wouter Verschoof-van der Vaart en Eva Kaptijn vertellen er graag over tijdens een online presentatie op donderdag 9 februari van 19.30 - 20.30 uur. Aanmelden kan via de website

Doen: Cursussen van Gilde Utrecht 
Flink wat meters maken in de Utrechtse geschiedenis? Dat kan met een van onze populaire voorjaarscursussen. Leer Mij Utrecht kennen volg je op zes zaterdagen vanaf 11 maart, Architectuur en bouwstijlen van de Utrechtse binnenstad op vier vrijdagen vanaf 31 maart. Schrijf je zo snel mogelijk in, want de belangstelling is elk jaar groot.

Podiumkunst: Gluren bij de buren
Het programma van Gluren bij de Buren 2023 is bekend! Op zondag 5 februari treden 177 verschillende podiumkunstenaars op in huiskamers van alle soorten en maten, verspreid over alle wijken van Utrecht. Bezoekers kunnen hier hun route uitstippelen

Aanmelden: Van der Monde-lezing
Op woensdag 15 februari 2023 vindt de 38ste Van der Monde-lezing plaats. Eric Jorink, Teylers hoogleraar Verlichting en religie aan de Universiteit van Leiden spreekt over de Verlichting en het ontstaan van wetenschappelijke genootschappen in Utrecht. Er zijn nog plaatsen, aanmelden via de agenda.