Cultureel Erfgoed 2307

Nieuws

Nieuw boek: De levensweg van Martinus van Tours

Hij is zichtbaar op de windwijzer van de Utrechtse Domtoren, in het stadswapen en het straatbeeld, vaak teruggebracht tot dat ene beeld: Martinus, die als soldaat bij het Romeinse leger bij de stadspoort van Amiens zijn mantel doorsnijdt en de helft ervan aan een bedelaar geeft. Het is echter maar een van de vele gebeurtenissen op een levensweg die langs vele wonderen leidt. Op 9 november verscheen het boek 'De levensloop van Martinus van Tours'. Het eerste exemplaar van dit boek, ingeleid en vertaald door Ton Meijers is overhandigd aan Dick de Jong, voorzitter van Oud-Utrecht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Oud-Utrecht.

In 396, het op één na laatste levensjaar van Martinus,verscheen Het leven van Martinus van de hand van schrijver en retoricus Sulpicius Severus (circa 360-420). Het vertelt over de jeugd van Martinus en over zijn leven als soldaat in het Romeinse leger, hoe hij monnik werd en later als bisschop van Tours werd aangesteld. Maar bovenal vertelt het van de wonderen die Martinus verrichtte, de genezingen en uitdrijvingen. Deze eerste levensbeschrijving van een heilige in het Westen laat zich lezen als een heldenepos, waar geen onverschrokken krijgsheer centraal staat, maar een bisschop, die zich met succes tegen het kwaad verzet.

Het boek bevat Martinellen, goed leesbare verhalen over Sint Maarten, geïllustreerd met Utrechtse beelden van Sint Maarten. Het boek bevat genoeg inspiratie voor de komende Utrechtse Sint Maarten vieringen.

Aanbieding van het eerste exemplaar door Ton Meijers aan Dick de Jong

Aanbieding van het eerste exemplaar aan Dick de Jong

Kathedrale koor met liederen over Sint Maarten

Kathedrale koor met liederen over Sint Maarten

Het boek is tot stand gekomen met het Sint Maartensberaad, de Stichting Utrechts Religieus Erfgoed. Het is een uitgave van Matrijs, en tot 1 januari te koop voor €19,95, daarna is de prijs €24,95. 

Zie ook: Boek: De levensweg van Martinus van Tours. Volgens Sulpicius Severus en Gregorius van Tours - Aanbieding (matrijs.com)

[header] Gemeentelijk archeoloog Herre Wynia heeft foto's en filmpjes gemaakt met een drone.

Boek Martinus