Utrecht En 900 Jaar Waterbeheer

Nieuws

Utrecht en 900 jaar waterbeheer

Dit jaar is het niet alleen 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten ontving maar ook 900 jaar geleden dat de bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn afdamden. Dit was noodzakelijk om de ontginning van het uitgestrekte veengebied langs de Kromme Rijn mogelijk te maken. Gerda Oskam vertelde daarover in het historisch café van 9 september 2022.

Nadeel van de afdamming bij Dorestad was dat de scheepvaart over de Kromme Rijn en de Vecht werd geblokkeerd. De oplossing van dit probleem werd gevonden in de aanleg van een acht kilometer lang kanaal dat de Rijn bij Utrecht met de Hollandse IJssel bij 't Gein verbond: de Novus Renus oftewel de Vaartse Rijn.

Hiermee gingen de inwoners, aldus Gerda Oskam, bestuurslid van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, het waterbeheer naar eigen hand zetten. Dit leidde tot ontginningen in deze regio en het graven van afwateringsvlieten- en weteringen. En op een kruispunt van watergangen ontstonden ridderhofstedes, zoals De Ham en den Engh. We vieren daarom volgens Oskam dit jaar niet alleen 900 jaar stadsrechten maar ook 900 jaar waterbeheer.

U kunt hier terugkijken