Jaap Van Laar

Nieuws

Afscheid Jaap van Laar van de Activiteitencommissie

Aan het begin van het historisch café van 13 september zette Dick de Jong, de voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Utrecht, Jaap van Laar in het zonnetje en dankte hem voor zijn jarenlange inzet.

Jaap van Laar, bijna 40 jaar lid van Oud-Utrecht (sinds 1980), 18 jaar actief in de Activiteitencommissie die de historische cafés en lezingen organiseert en jarenlang voorzitter. Met een schat aan Utrechtse ervaring, en met werk als boekverkoper bij Broese, studie aan toneelschool, rechtsgeleerdheid, vervolgd in een mooie carrière in de journalistiek bij de Wereldomroep. Met een lokale Utrechtse én een globale blik. Jaap van Laar, in uiterlijk alleen al een heer van stand, een heer Bommel met een geweldige stem die ons heeft geïntroduceerd in de onderwerpen op historische cafés en lezingen.

Sinds 2002 is Jaap actief in de organisatie van historische cafés en lezingen voor Oud-Utrecht. Een mooie aanleiding om de Activiteitencommissie en de historische cafés eens uit te lichten. Er zijn op deze bijeenkomst een paar mensen van het eerste uur. Een paar namen: Nel Vlot, Hans Collard, mw. Oudshoorn, Nettie Stoppelenburg, Lothar von Bönninghausen, Bram van der Wees, en uit recentere tijd Jannes van der Wal en Wim Deijkers.

De historische cafés startten in een kelder op het Domplein 16 bij ’t Weeshuis. Voor de oprichting had Hans Collard steun gezocht bij slager Vocking (ja, van de worst) en bakker Blom (ja, van de Domtorentjes); de slager nam toen 2 dozen worst mee, de bakker kwam niet. Er was ook een groep van volgers, jonge historici, die het historisch café heel letterlijk gebruikten als start van een mooie vrijdagavond. Het was in het begin hard werken om een goede bezetting te krijgen, er is ook een periode geweest in het Zaadhuis bij het Universiteitsmuseum, en nu al langer in deze Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis.

Er is nu een mooie serie aan onderwerpen en een mooie groeiende opkomst: Het ging over Romeinse Archeologie tot aan de edelsmeden Brom, scheepsbouw aan de Vaartsche Rijn, Caravaggio en de Utrechtse Caravaggisten, een ontvangst in het Duytsche Huis, op bezoek bij de Universiteitsbibliotheek, schrijver C.C.S. Crone, Utrechts studentenleven, de Reformatie, gotische bouwsculpturen van de Domkerk, moderne kunst van De Stijl en vandaag zelfs Dromen in Beton over Hoog Catharijne en Kanaleneiland.

Voor velen zijn de historische cafés en de lezingen een eerste kennismaking op weg naar het lidmaatschap van Historische Vereniging Oud-Utrecht, de vereniging die de belangstelling bevordert van geschiedenis, archeologie en monumenten, en opkomt voor het erfgoed in stad en regio Utrecht.

De nieuwe samenstelling Activiteitencommissie in 2019 is als volgt:

  • Joost Boomsma (voorzitter)
  • Gerrit Huisman
  • Henk van den Boomgaard
  • Anne Marie Molensky
  • Willemijn Bánki
  • En namens het bestuur: Thea Boekhout

Tot slot: Jaap, bedankt namens Vereniging Oud-Utrecht en de trouwe bezoekers, en in jou ook aan de vele commissieleden van de afgelopen en komende jaren!