Wijzerplaat Onderweg

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-06)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Domtoren heeft de oude wijzerplaten terug
Op 6 en 7 mei zijn de vier originele wijzerplaten teruggeplaatst op de Domtoren. Deze platen zijn schoongemaakt en opnieuw geschilderd en ook de nummers hebben een nieuw bladgoudlaagje gekregen. Lees meer in DUIC: Operatie wijzerplaat is afgerond; uurwerken van de Domtoren lopen gelijk met de tijd en zijn weer te zien.

Vakantie vieren -  een eeuw vakantieplezier
Van 24 mei t/m 15 september presenteert het Volksbuurtmuseum de tentoonstelling Vakantie vieren!. Hierin wordt teruggeblikt op de start en de ontwikkeling van het op vakantie gaan in de jaren ’60, toen vakanties langzaam binnen het bereik van het ‘gewone volk’ kwamen.  Bezoekers van deze tentoonstelling worden daarbij meegenomen op reis, van vakantiekolonie tot aan de Costa del Sol.

Rietveld Schröderhuis 100 jaar
Op zondag 2 juni, van 14.00 tot 17.00 uur, organiseert Podium Oost het Rietveld Schröder Festival in het kader van het 100-jarig bestaan van het Rietveld Schröderhuis. Architectuurhistorica Go Bruens geeft een lezing over de architectuur van het Rietveld Schröderhuis, Corrie Nagtegaal vertelt als laatste bewoner over opdrachtgever Truus Schröder-Schräder en er is een rondetafelgesprek met huidige bewoners van Rietveldhuizen. Ook wordt de documentaire ‘Rietveld Ruimtekunstenaar’ van Bertus Mulder getoond en zijn er de hele middag workshops. Meer info over dit festival en het reserveren van kaarten staat op: Rietveld Schröderfestival | Podium Oost Utrecht 

Lustrumevenement Studentenvereniging C.S. Veritas
Studentenvereniging C.S. Veritas viert het 135-jarige bestaan. Op 2 juni is er een lustrumdag en begin juli is er een lustrumweek. Meer informatie is te vinden op Lustrum Veritas.

Bekijk de originele stads- en tolrechtdocumenten van Utrecht
En op 2 juni is er nog meer te doen. Tussen 10.30 en 14.30 start elk half uur een gratis instap rondleiding in de Expo van het Utrechts Archief, waarin de originele perkamenten oorkonden van de stads- en tolrechten te zien zijn, die Utrecht op 2 juni 1112 ontving van keizer Hendrik V. De gidsen nemen bezoekers mee naar dit jaar en vertellen ook welke reis deze documenten, die normaal gesproken streng beveiligd in het donker in depots zijn opgeslagen, de afgelopen 900 jaar aflegden. 

Lezing over “VV De Meern"
Op woensdagavond 5 juni houdt Eef Oskam een lezing over deze vereniging, met de titel ‘Van kleine dorpsclub naar één van de grootste voetbalverenigingen van Nederland’. In deze lezing wordt niet alleen ingegaan op de geschiedenis van de dorpsclub VV De Meern, maar ook op de betekenis van deze club voor De Meern, en tegenwoordig ook Leidsche Rijn. De toegang is gratis voor leden van de Historische Vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn. 

Lezing over Cunera in Rhenen
8 juni  - Cuneradag in Rhenen - staat in het teken van Cunera, patroonheilige van de stad. Louis Runhaar, reliekbewaarder van de Sint Gertrudiskathedraal in Utrecht, gaat die dag bij een lezing in het stadsmuseum Rhenen in op de schedel van Cunera. Een kostbaar reliek dat heimelijk uit Rhenen verdween vóór de Reformatie in 1580 en in 2008 werd teruggevonden in Utrecht.

Onthulling kunstwerk als eerbetoon aan de gastarbeiders
In het Majellapark komt een kunstwerk van Aimée Zito Lema, als eerbetoon aan de duizenden gastarbeiders die door de jaren heen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Utrecht. Op de Mariaplaats komt ook een kleiner werk van deze kunstenaar, als startpunt van een route over de geschiedenis van de gastarbeiders in de stad. Kijk voor meer informatie op: Kunstwerk gastarbeiders | gemeente Utrecht 
Op 23 juni is de onthulling van het kunstwerk. Vanaf 15.00 uur bent u welkom bij het kunstwerk in het Majellapark. Om 15.15 uur start het officiële programma, de onthulling van het kunstwerk door wethouder Eva Oosters, een gesprek met de initiatiefnemer en kunstenaar en diverse culturele optredens. Na afloop praten we na met een hapje en een drankje. We horen graag of u bij de onthulling van het kunstwerk voor gastarbeiders aanwezig wilt zijn. U kunt zich aanmelden via kunstwerkgastarbeiders@utrecht.nl. Wij ontvangen uw reactie graag uiterlijk vrijdag 7 juni 2024.

Tentoonstelling Christendom en slavernij
Van 29 juni t/m 22 september is in het Catharijne Convent de tentoonstelling Christendom en slavernij. Bezoekers komen hierdoor meer te weten over de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom was namelijk zeer bepalend voor het denken over slavernij. Niet eerder was er zo’n veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp.

Verhaal van Woerden 
Op 6 juli gaat de grote excursie van Vereniging Oud-Utrecht naar Woerden. Als voorbereiding kan het interessant zijn om alvast te kijken op de website ‘Verhaal van Woerden’, het centrale verzamelpunt van verhalen over de geschiedenis van deze stad.. Op deze site wordt in 42 vensters een inkijkje gegeven in diverse geschiedenisthema’s. Daarnaast zijn op de website verschillende verhalenvertellers te vinden, zoals de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV), het Gilde, het Stadsmuseum en de Stichting Romeins Schip. 

Met een zakatlasje op stap door de provincie Utrecht
Tegenwoordig stappen we op het vliegtuig en vliegen we voor een klein prijsje binnen drie uur naar de andere kant van Europa en kunnen we met één klik op ons scherm de hele reis uitstippelen. In de 18e eeuw was dit nog een hele onderneming, maar met een beetje geluk kon je je eigen reisgidsje laten maken en uitgeven. Een aantal van deze reisgidsjes is bewaard gebleven. Deze vertellen ook veel over de geschiedenis van Nederland en de provincie Utrecht.

Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik wint VriendenLoterij Kasteelprijs 2024
Deze prijs, ter waarde van 10.000 euro, werd gewonnen voor ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Het criterium hierbij was niet alleen het recept zelf, maar ook of dit paste bij de geschiedenis van deze plek. Voor het bedrag is al een bestemming gevonden: het realiseren van een boek over het 18e eeuwse Chinese papierbehang in dit landhuis. 

Utrecht krijgt bijzonder schilderij van Nederlandse paus: ‘Hij is nu eindelijk thuisgekomen’
Veel mensen weten het natuurlijk al, de enige Nederlandse paus die we ooit gekend hebben kwam uit Utrecht. Kerkhistoricus Ton van Schaik heeft een bijzonder schilderij van deze paus Adrianus VI geschonken aan Utrecht, dat natuurlijk komt te hangen in het Paushuize, aan de Kromme Nieuwegracht 49.


De headerfoto bij dit artikel komt uit een filmpje van Martijn Maandag over het ophijsen van de wijzerplaten, dat op YouTube te zien is.