1122 Header

Nieuws

1122. Een Utrechtse familiekroniek.

Oud-Utrecht is partner bij de ontwikkeling van een stripboek Utrecht 900 door stripcollectief De Inktpot. Het stripboek verschijnt op de verjaardag van de stad op 2 juni 2022 en is dan te koop in de webwinkel van Oud-Utrecht. De prijs voor leden Oud-Utrecht is 900 Eurocenten, voor niet-leden 11,22 Euro.

 

1122 cover definitief20

Onderwerp van het boek is de explosieve ontwikkeling die Utrecht doormaakte rondom het jaar 1122 waarin het stadsrecht werd verleend. Dit leidde tot een aanzienlijke reeks van bouwactiviteiten (het graven van de Oudegracht en de singel en de aanleg van de stadswal rondom de stad, het graven van de Vaartse Rijn, de heruitvinding van de baksteen en de bouw van bakstenen huizen, etc.). Het verhaal van de ontwikkeling van de stad in de - grofweg - eerste twee eeuwen na 1122 wordt verteld aan de hand van de familiekroniek van de familie De Vries, die in die periode in Utrecht een belangrijke rol heeft gespeeld.

Zeven verhalen, zeven tekenaars
Elk van de zeven hoofdstukken in het boek wordt getekend door een andere tekenaar van De Inktpot: Brigida Almeida, Joshua Peeters, Niels Bongers, Ronald van der Heide, Wilbert van der Steen, Wilma van den Bosch en Nina Mathijsen. Daardoor zal de toon per verhaal verschillen. De geschiedenis van de stad en de geschiedenis van de familie houden de verhalen bij elkaar. Rijks- en gemeentearchivaris Kaj van Vliet van Het Utrechts Archief dacht mee met het scenario dat door de striptekenaars van De Inktpot is uitgewerkt.

Lees verder

Bijlage: impressies van het stripboek.

Inktpotmetpen

Impressie van een van de eerste paginas door Wilbert van der Steen

Bijlage(n)
Impressie van het stripboek