Van God Los

Nieuws

Van God los? De onstuimige jaren zestig.

De tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig in Museum Catharijneconvent is als een beeldenstorm met video, foto’s en spraakmakende kunst. Je wordt er ondergedompeld in een tijd van grote maatschappelijke en religieuze veranderingen.

Met bisschoppen en dominees, provo’s, Godfried Bomans, Wim Sonneveld, Gerard van het Reve, concilies, demonstraties, beatmissen. Kerken werden ontdaan van als overbodig ervaren heiligenbeelden. De beelden gingen letterlijk in de uitverkoop. In Utrecht was dat bij voorbeeld op de bovenverdieping van de katholieke boekhandel Van Rossum. Geloof leek een individuele keuze te worden. Er zijn veel verhalen te vertellen over deze tijd, en die kun je beleven in deze tentoonstelling.

Jacques Frenken
Hoe kunstenaars omgingen met het veranderende Godsbeeld is goed te zien in deze schitterende tentoonstelling. De traditionele voorstelling van de gekruisigde Christus ligt sinds de jaren zestig onder vuur. Dat wordt niet duidelijker dan in het werk Target van pop-art kunstenaar Jacques Frenken uit 1966. Het toont een uit een kerk verwijderd Christusbeeld nu als een schietschijf. Het kunstwerk moest wel laag hangen. Als de kijker in de roos wilde kijken moest hij door de knieën.
Andere werken van deze religieus geïnspireerde pop-art kunstenaar zijn de blauwe Madonna in veelvoud, waarbij Mariabeelden zijn verzaagd en nieuwe betekenis kregen. Zijn verzaagde Heilig Hart beelden werden bijeengezet in een lijst als Litanie van het Heilig Hart. Ze schokten veel katholieken, tot verdriet van Frenken.

De tentoonstelling Van God los? Is te zien tot en met 28 augustus 2022 in Museum Catharijneconvent. Er is ook een uitgebreide randprogrammering.
Kijk verder op de site van het Catharijneconvent.  

 

Demonstraties in de jaren zestig

Demonstraties in de jaren zestig.

Sloop van kerken in de jaren zestig

Sloop van kerken in de jaren zestig.

Wim Sonneveld

Wim Sonneveld

De geest waait waar jij wilt Simon Vinkenoog

De geest waait waar jij wilt Simon Vinkenoog.

Kardinaal Simonis met herdersstaf

Kardinaal Simonis met herdersstaf.

De blauwe Madonna Jacques Frenken 1966

De blauwe Madonna Jacques Frenken 1965.

De litanie van het Heilig Hart Jacques Frenken 1966

De litanie van het Heilig Hart Jacques Frenken 1967.

Target Jacques Frenken 1966

Target, Jacques Frenken 1966.

Overzicht tentoonstellingszaal Van God los

Overzicht tentoonstellingszaal Van God los.