Nieuws

Tijdschrift Oud-Utrecht over Bruna en de stad

Het laatste nummer van Tijdschrift Oud-Utrecht van 2019 is verschenen met onder andere aandacht voor Bruna en de stad. Aanleiding is de expositie ‘Dick Bruna en Utrecht: Hart voor elkaar’ in het Centraal Museum. Niet zo bekend als zijn boekillustraties, maar even interessant, zijn de vele ontwerpen die Bruna maakte voor lokale bedrijven en organisaties. Behalve een artikel door conservator Yolanda van den Berg, de samensteller van de tentoonstelling, is er ook een bijdrage over de (voor)geschiedenis van de uitgeversfamilie Bruna in Utrecht.

Albert Gootjes schrijft in het Tijdschrift over het bezoek van de filosoof Spinoza aan het door de Fransen bezette Utrecht in het Rampjaar 1672-73. Nederlands bekendste wijsgeer verbleef in de zomer van 1673 een kleine drie weken in de Domstad. Tot nu toe nam men aan dat zijn bezoek om de Franse bezetters draaide, onder wie de vermaarde prins van Condé. Nieuw ontdekte brieven werpen echter een ander licht op Spinoza's reis.

'Eene der merkwaardigste zeldzaamheden van Utrecht', noemde Nicolaas van der Monde het grote model van de Tempel van Salomo dat in de 18e eeuw in de bovenzaal van het toenmalig anatomisch laboratorium aan de Lange Nieuwstraat stond. De schepper was hoogleraar theologie en Hebreeuws David Mill, zo legt Armand Heijnen uit in zijn artikel hierover. Resten van deze tempel bleven bewaard in het Bijbels Museum en worden binnenkort overgedragen aan Museum Catharijneconvent.

Verder bevat het tijdschrift o.a. een bespreking van de expositie 'Dromen in Beton' over Kanaleneiland en Hoog Catharijne in het Centraal Museum. Leden krijgen het Tijdschrift Oud-Utrecht in de bus, maar het is ook los verkrijgbaar bij de meeste Utrechtse boekhandels en musea of te bestellen via de webwinkel.

Stamboom Bruna (PDF)

02 dick Bruna 12