Wij Slaven Van Suriname

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-02)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Lees mee met Wij Slaven van Suriname
Tijdens One Book One Campus, het jaarlijks lees-evenement van de Universiteit Utrecht, staat dit keer Wij Slaven van Suriname centraal van de antikoloniale schrijver, dichter en activist Anton de Kom (1898-1945). Staat deze vlammende kritiek op drie eeuwen Nederlandse koloniale overheersing al een tijdje op je leeslijst? Doe dan mee met een van de meets & reads, een Cover to Cover avond van Studium Generale of de publieksavond met onder andere Dichteres des Vaderlands Babs Gons en schrijfster Karin Amatmoekrim. 
Meer informatie over One Book One Campus is te vinden op de website.

Rietveld-Schröder-huis bestaat honderd jaar
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan werd gebouwd. In 1924 vroeg Truus Schröder de Utrechtse meubelmaker Gerrit Rietveld een huis voor haar te ontwerpen dat recht zou doen aan haar motto “soberheid en léven in plaats van geleefd worden.” Ter gelegenheid van het jubileum organiseert de Vrije Academie zowel op locatie als online een lezing over de totstandkoming van het opvallende huis. Aan de orde komen onder meer de waarde die het huis heeft als symbool van de kunststroming De Stijl, de manier waarop Schröder en Rietveld samenwerkten en de vraag wat dit gebouw nu nog betekent voor de stad Utrecht.
De lezing vindt plaats op woensdag 20 maart en zaterdag 20 april (op locatie) en zaterdag 27 april (online). Meer informatie is te vinden op de website van de Vrije Academie.

Avondcolleges in het Mondriaanhuis
Wie nog meer wil weten over Gerrit Rietveld en De Stijl kan terecht in het Mondriaanhuis in Amersfoort. Daar worden onder de titel Night at the museum activiteiten in de avonduren georganiseerd. Gestart wordt met een driedelige collegereeks over drie leden van De Stijl: naast Gerrit Rietveld ook Theo van Doesburg en Piet Mondriaan zelf. Drie gedreven persoonlijkheden die destijds hebben bijgedragen aan een aardverschuiving in de kunst. De avondcolleges in informele setting worden gegeven door drie experts en laten het publiek kennismaken met de mens achter de kunstenaar.
De colleges zijn los van elkaar te volgen en vinden plaats op donderdag 8 februari, donderdag 7 maart en donderdag 4 april. Meer informatie is te vinden op de website van het Mondriaanhuis. 

Anna Maria van Schurman vernoemd
Het nieuwe onderwijscomplex van de Universiteit Utrecht tussen Achter de Dom en Achter Sint Pieter krijgt de naam van Anna Maria van Schurman. Een naam die bij de volgers van Oud-Utrecht zeker een belletje zal doen rinkelen. Afgelopen december werd immers ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de vereniging voor haar een lantaarnconsole onthuld. Op zijn blog Dorsman doet een boekje open gaat Leen Dorsman nogmaals in op het bijzondere leven van Utrechts eerste vrouwelijke studente.

Uitreiking scriptieprijs immaterieel erfgoed
Op woensdag 20 maart is de uitreiking van de dr. Albert van der Zeijdenscriptieprijs. De prijs wordt uitgereikt door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en Universiteit Utrecht (UU) aan een student die een excellente scriptie schreef met als hoofdthema immaterieel erfgoed. Drie genomineerde studenten zullen hun thesis presenteren tijdens de bijeenkomst. Opgeven kan via deze website

De getekende stad in Het Utrechts Archief
De oude stadsmuur, de Domkerk, het stadsleven: hoe zag Utrecht er honderden jaren geleden eigenlijk uit? Tot en met 12 mei is dat nog te zien op de tentoonstelling De getekende stad in Het Utrechts Archief waarover wij al eerder berichtten. Om recht te doen aan de prachtige collectiee, wisselt de tentoonstelling regelmatig. Deze maand zijn tekeningen uit de achttiende eeuw aan de beurt. In april in mei volgen nog werken uit de negentiende eeuw. De kwetsbare tekeningen zijn bijna nooit in het echt te zien, dus kom snel een kijkje nemen! Ook leuk om met (klein)kinderen te bezoeken. Er zijn voor hen speciale activiteiten.
De tentoonstelling is nog tot en met 12 mei te zien in Het Utrechts Archief.

Mee met Gilde Utrecht
Warme belangstelling voor Utrecht en zijn historie? Dan is er weinig zo leuk als je kennis te verbreden en verdiepen tijdens een stadscursus van Gilde Utrecht. Komend voorjaar gaan er twee van start: de nieuwe editie van ‘Leer mij Utrecht kennen’ en ‘Kijken in de buitenwijken - Utrecht West’. Vijf dagdelen en vijf thema’s op vijf verschillende locaties. Gilde Utrecht organiseert ook wandelingen. Op 7 februari kun je bijvoorbeeld met een tocht langs de prachtig verlichte kunstwerken van Trajectum Lumen
Meer informatie over de stadswandeling van Gilde Utrecht op 7 februari is te vinden op de website

Cursus Volksbuurtontwikkelingen
In samenwerking met HOVO Utrecht heeft het Volksbuurtmuseum een cursus ontwikkeld over hedendaagse volksbuurten. HOVO Utrecht is een onderwijsinstelling die voor mensen vanaf 50 jaar cursussen op universitair en hbo-niveau aanbiedt. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en duikt in de ontwikkeling van volksbuurten in Nederland vanaf de negentiende eeuw. Wat is er gebeurd met de bekende volksbuurten van Nederland? Onderzoekers Paul Kurstjens en Paul van den Anker gingen op zoek naar hun ruimtelijke verhaal, met Willem Kurstjens als eindredacteur. Lees hier alvast het verhaal over Wijk C in Utrecht.

Erfgoed boekenmarkt in het Stadhuis
Erfgoed gemeente Utrecht verhuist en ruimt haar boeken op. Tijdens Culturele Zondag op 18 februari en de week daarna worden ze weggegeven tijdens een gratis boekenmarkt.
De boekentafel van Erfgoed vindt plaats in de hal van het Stadhuis tijdens Culturele Zondag Thuis! op 18 februari 10.00 – 17.00 uur en de week erna van 19 tot 23 februari van 8.30 – 17.00 uur (op donderdag tot 21.00 uur).