Oud-Utrecht werkt aan de toekomst
De historische vereniging Oud-Utrecht, binnenkort 100 jaar oud, groeit mee met de bijna 900-jarige stad. Inmiddels zijn we met ruim 2.200 leden en gelukkig kunnen we elkaar weer fysiek ontmoeten. Bijvoorbeeld op 9 oktober tijdens de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis rond het thema ’Aan het werk’. Oud-Utrecht heeft de afgelopen tijd hard gewerkt: we publiceerden een lijst met jong erfgoed, gaven boeken en tijdschriften uit en gingen de wijken in. Ook online zitten we niet stil. In de DUIC-krant die vandaag is uitgekomen staat een uitgebreid overzicht van de activiteiten van komend najaar.
Nacht van de Utrechtse Geschiedenis
‘Aan het Werk!’ is het thema van de vierde Nacht van de Utrechtse Geschiedenis, die gehouden wordt op zaterdagavond 9 oktober 2021. Sinds we op twee benen lopen zijn we het grootste deel van ons leven aan het werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit noodzaak of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Dit jaar kun je er (met CoronaCheck) weer live bij zijn! Beleef bijzondere inkijkjes en flitslezingen bij Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, Paleis Lofen, de Domkerk en het Academiegebouw. Ga mee op pad met de stadsgidsen van Gilde Utrecht. Kom meer te weten over brouwerijen, dienstbodes en het atelier van Dick Bruna. Of doe mee aan de nieuwe Oud-Uterechse Pubquiz van Koos Marsman.
Historisch Café
Sinds september is het Historisch Café van Oud-Utrecht weer elke tweede vrijdag van de maand in Bibliotheek Neude. In een informele sfeer zijn er boeiende presentaties over gevarieerde onderwerpen. De eerste editie van dit seizoen ging heel toepasselijk over eerdere pandemieën in Utrecht. Op vrijdag 8 oktober vertelt Rietje de Bruin van het Utrechts Geveltekenfonds over de 18e-eeuwse revolutionair Quint Ondaatje, die binnenkort een gevelsteen krijgt aan het Utrechtse stadhuis. Op 12 november komt Thera Coppens vertellen over de 16e-eeuwse schilder Anton Mor en in december is het Utrechts Statenjacht aan de beurt. Uiteraard zal er in 2022 aandacht zijn voor 900 jaar stadsrechten.
Lezingen
De maandelijkse lezingen zijn op woensdagavonden in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis. Zo vertelt Renger de Bruin op 27 oktober over de Utrechtse adel. Op 24 november gaat de lezing van veterinair hoogleraar Peter Koolmees over 200 jaar diergeneeskundig onderwijs, eerst op het Veeartsenijterrein bij de Biltstraat en later op de Uithof. In de decembermaand geeft Anite Haverkamp een lezing over de Napolitaanse Kerststal van Museum Catharijneconvent.
Digitale kanalen
Tijdens de coronacrisis is Oud-Utrecht online extra actief geworden en dat zal zo blijven. De digitale nieuwsbrief is gratis voor leden en niet-leden. De nieuwsbrief geeft niet alleen informatie over onze activiteiten en publicaties, maar ook verwijzingen naar historische verhalen en wandelingen langs erfgoed in de wijken. Die verschijnen namelijk meermaals per maand op de website van Oud-Utrecht en sinds kort ook op DUIC.
Lees het hele verhaal in de papieren DUIC of lees hier de digitale versie.