Nieuws

Dom Adelbert, een Utrechts schilder

Eind november verschijnt het Jaarboek Oud-Utrecht 2020. In december valt het bij alle leden van de Vereniging Oud-Utrecht op de mat. Dit jaar bevat het elf bijdragen over zeer uiteenlopende onderwerpen. We lichten alvast een tipje van de sluier voor u op. 

De kans is groot dat u nog nooit van Charles-Louis Gresnigt (1877-1956) heeft gehoord. Deze als dom Adelbert bekende benedictijner monnik werd geboren in Utrecht, maar woonde en werkte vanaf zijn vijftiende in België, Duitsland, Italië, Brazilië, Amerika en China. Hij was opgeleid als schilder en beeldhouwer van kerkinterieurs en verzorgde onder andere de decoratie van cryptes, muren en plafonds. In China ontwikkelde hij zich ook tot architect en werden onder zijn verantwoordelijkheid in Peking twee seminaries en een katholieke universiteit gebouwd. In Rome werkte hij aan het grafmonument voor paus Piux XI in de crypte van de St-Pietersbasiliek. Reden genoeg om deze bereisde, maar van oorsprong Utrechtse kunstenaar voor het voetlicht te brengen. Gresnigt speelde een cruciale rol in de Beuroner Schule, een stroming in de religieuze kunst die tussen 1870 en 1910 haar bloeiperiode beleefde, maar van kunsthistorici nog weinig aandacht heeft gekregen. Raphaël Rijntjes en Ton van Schaik schetsen in hun bijdrage voor het eerst een breed beeld van het leven van dom Adelbert Gresnigt en onderzoeken de kunsthistorische waarde van zijn werk.

Dom Adelbert 2
Afbeelding: Door dom Adelbert ontworpen plafondschildering van de abdijkerk São Bento in het Braziliaanse São Paulo. Foto Wikimedia Commons