Fam Tuyl Van Serroskerken   Quarles Van Ufford   Lynden Op Slot Zuylen  Hua827541

Nieuws

Lezing over de Utrechtse Adel

Langs de Langbroekerwetering en op de Utrechtse Heuvelrug strekken zich linten van kastelen en buitenplaatsen uit, die getuigen van een rijk adellijk verleden. De geschiedenis van de adel in de provincie Utrecht gaat terug tot de vroege middeleeuwen, tot de tijd van Willibrord en daarvoor nog. 

Renger de Bruin is bezig met een boek dat dit verhaal vertelt, van de vroegste oorsprong tot het jongste verleden. Het gaat over families, die over vele generaties hun stempel hebben gedrukt op de provincie.

Utrechtse adel HUA32199

Zoals van Hardenbroek, van Reede of van Tuyll van Serooskerken. Het gaat over kastelen als Amerongen, Zuylen of De Haar, over de tuinen daarbij horen, over de kunstschatten die de adellijke bewoners verzameld hebben en die nu te bekijken zijn wanneer de kastelen museum zijn geworden. De verschijningsdatum voor het boek staat op de rol voor de lente van 2022, maar de leden van Oud-Utrecht kunnen nu vast genieten van een voorproefje. Renger de Bruin geeft een lezing, waarin hij al enkele verhalen over de Utrechtse adel zal vertellen.

Foto's bij dit artikel komen uit het Utrechts Archief. De headerfoto is een foto van drie Utrechtse adelijke geslachten, Van Tuyll van Serooskerken, Quarles van Ufford en van Lynden tot Sandenburg uit het begin van vorige eeuw op Slot Zuylen. De foto in het artikel is uit een gedenkboek en toont familiewapens van Utrechtse adelijke families.

Datum: 27 januari 2021. Aanvang: 19:30 uur. Consumpties zijn niet mogelijk I.v.m. COVID-19 restricties. Vooraf reserveren is verplicht. Ook deze lezing is weer verplaatst naar Zalencentrum Utrecht Zuid, Amaliadwarsstraat 2D, 3522AR Utrecht.

Meer informatie in de agenda.