Napolitaanse Kerststalfiguren Napels Circa 1725 1825 Foto Femke Lockefeer

Nieuws

De mooiste kerststal van Nederland

Vorig jaar verwierf Museum Catharijneconvent een gigantische, wonderschone achttiende-eeuwse kerststal afkomstig uit het Italiaanse Napels. Na maanden bouwen en restaureren is het nu zover: de onthulling van de mooiste kerststal van Nederland. Iedereen kan tussen 18 december en 8 januari gratis binnenlopen om te genieten van honderden eeuwenoude, handgemaakte kerststalfiguren die samen een betoverende stad in miniatuur vormen. En dat alles in Utrechtse sferen: de kribbe staat onder de Domtoren en de beroemde Utrechtse grachten fungeren als decor. Kunst van grote klasse!

7 Maria Napels circa 1725 1800 Foto Hilbert Krane

6 Jozef Napels circa 1725 1800 Foto Hilbert Krane

Figuren uit de kerststal: Maria en JozefNapels, 1725-1800. Museum Catharijneconvent. Foto Hilbert Krane

Op reis naar de stal
Via een sfeervolle route door de binnentuin van het museum kom je als bezoeker uit in de Sint- Catharinakathedraal waar de metersgrote stal staat te schitteren. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt dan ook een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers. Levendige markttaferelen en straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. Dat alles is opgesteld in een spectaculair decor met daarin onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Alles zo levensecht mogelijk; de decorbouwers lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende- en negentiende eeuw.

 

11 Afrikaanse vrouw met kind Napels circa 1725 1800 Foto Hilbert Krane

8 Georgische vrouw Napels circa 1800 1825 Foto Hilbert Krane 

Figuren uit de kerststal: een Afrikaanse vrouw met kind en een Georgische vrouw. Napels, 1850-1825. Museum Catharijneconvent. Foto Hilbert Krane

Alleen het beste
Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer. 

16 Dromedaris Napels circa 1725 1825 Foto Hilbert Krane

18 Struisvogel Napels circa 1900 1950 Foto Hilbert Krane

En dieren: de drommedaris maar ook een struisvogel. Napels, 1725-1825 en 1900-1950. Museum Catharijneconvent. Foto Hilbert Krane

Succesvolle crowdfunding 
Vorig jaar kwam het museum via een Antwerpse familie in het bezit van een uniek ensemble bestaande uit ruim 700 extra figuren. Dit ensemble kon worden verworven dankzij de financiële steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds. De zeer succesvolle crowdfundingcampagne ‘Adopteer een kerststalfiguur’, waarbij in een recordtempo het doelbedrag van 80.000 euro werd behaald, maakte de restauratie van de aanwinst mogelijk. Afgelopen zomer is een deel van de figuren naar experts in Napels gegaan en gerestaureerd weer teruggekeerd. Hierdoor kan het museum nu een publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië. 

De mooiste kerststal van Nederland is te bezoeken van 18 december t/m zondag 8 januari. Toegang is gratis. Meer informatie op de website van het Catharijneconvent.

Afbeelding in de header: Napolitaanse kerststalfiguren. Napels circa 1725-1825. Foto Femke Lockefeer.

 IMG 3340

IMG 3337

IMG 3478