Nieuws

Kleurplaten van Utrecht: een kleurboek vol weetjes

Binnenkort verschijnt een bijzonder boek: een kleurboek & stadsgids in één. Willemijn Banki combineert daarin 16 handgetekende kleurplaten met historische informatie en leuke tips. Lees hier alvast een deel van haar voorwoord.

Hoe word je van stadsgids, kleurplaattekenaar? Als stadsgids heb je hoogseizoen van maart tot en met juni en van september tot en met december. In die maanden moeten we ons inkomen verdienen voor het hele jaar. Dat weet ik. En daar houd ik rekening mee. Door de 1,5 meter economie waar we de komende tijd mee te maken krijgen, is het voorlopig niet mogelijk stadswandelingen op de reguliere manier uit te voeren. Dit betekent dat ik dit jaar net als zovele anderen een gigantisch omzetverlies heb.   

Rust
De klap kwam in maart hard aan. De veerkracht kwam gelukkig snel terug. Ik ging wandelen, fietsen, fotograferen en tekenen. Mijn eerste tekeningen waren eenvoudig. Hoe meer ik teken, hoe fraaier de tekeningen worden. Ik ontdek steeds meer trucjes, maak gebruik van betere materialen en neem vooral heel veel rust bij het maken van elk van de tekeningen. Een aantal tekeningen maakte ik op locatie. Andere aan de hand van een foto. Ik merk dat het werken aan dit kleurboek mij veel rust geeft. Ik geniet met een tekenblok, potloden en een gum van de zon. Ik raak helemaal in de ‘flow’ en vergeet de tijd. 

Informatief kleurboek
Bij veel van de getekende plekken, sta ik ook stil tijdens mijn stadswandelingen. Ik probeer dan op een eenvoudige manier te vertellen over verschillende aspecten van de Utrechtse geschiedenis. Dat doe ik in dit boek ook. Bij elke kleurplaat geef ik informatie. Ik vertel iets over de geschiedenis, soms wat persoonlijks of ik geef een tip. 

Lezingen, lezen & kijken
Verwacht geen uitgebreide artikelen of een lange lijst van geraadpleegde literatuur. In de afgelopen zeven jaar las ik al heel veel over Utrecht, ik bestudeerde vele filmpjes van het Verleden van Utrecht of van Van Rossem vertelt en ik bezocht tientallen lezingen. Veel lezingen organiseerde en bezocht ik vanuit mijn rol in de Activiteitencommissie van de historische vereniging Oud Utrecht. Om enkele details op te zoeken, bezocht ik websites van de getekende locaties, het Utrechts Archief, Kerken Kijken Utrecht, Oud Utrecht en Wikipedia. En ik raadpleegde een heel fijn overzichtsboekje is Utrechts verleden in vogelvlucht van uitgeverij Matrijs. 

Samen kleuren
Het idee van dit kleurboek is, dat je alleen of met meer personen op ontdekkingsreis gaat. Met dit kleurboek, kleurpotloden, stiften of verf in je rugzak. Ter plekke kun je dan (met een kopje koffie of thee) kleur geven aan elk van de platen. Je kunt trouw blijven aan de originele kleuren of losgaan met je eigen fantasie. En dat allemaal op gepaste afstand van elkaar.

TIPS
In dit boek geef ik veel tips voor activiteiten in en rond Utrecht. Het boek is eind mei 2020 naar de drukker gegaan. Toen was duidelijk dat musea weer open konden gaan. Het kan zijn dat activiteiten die ik hier noem door de Corona-maatregelen nog niet mogelijk zijn. Kijk daarom vooraf altijd eerst even op website van de betreffende locatie of activiteit. 

Het boek Kleurplaten van Utrecht
Het boek kost 9,95 euro en is te bestellen via www.stadswandelingen-utrecht.nl. Het is vanaf half juni leverbaar. De pdf onder aan deze pagina een eerste impressie van het boek dat nu bij de drukker ligt.

Meer informatie: Stadswandelingen Utrecht 

Ben je nieuwsgierig naar Stadswandelingen Utrecht? Kijk dan ook op dit YouTube kanaal. 

Bijlage(n)