Neude 11 100 Jaar

Nieuws

100 jaar Neude 11

Bibliotheek Utrecht is gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Neude 11. Dit jaar bestaat het monumentale bakstenen gebouw precies 100 jaar! Op 10 en 11 augustus wordt deze mijlpaal groots gevierd met een talkshow, speciale rondleidingen en een boeiende fototentoonstelling over de rijke geschiedenis van het gebouw. 

Natuurlijk is er taart, en net als altijd kun je ook tijdens dit feestweekend komen genieten van de indrukwekkende hal en alle andere verborgen verhalen en schatten van het iconische pand. Ook kun je mee met deze speciale rondleidingen onder leiding van de enthousiaste vrijwilligers van de Bieb. 

De Bieb is heel mooi van binnen, maar van buiten is het markante gebouw minstens zo prachtig. De rijkversierde gevels, het uitbundige lichtkunstwerk boven de entree, de bijzondere baksteenmotieven; alles aan de gevel schreeuwt bijna om meer aandacht en uitleg. Kijk mij eens mooi zijn! Tijdens de speciale rondleidingen buitenom vertellen de vrijwillige rondleiders van de Bieb je alles over de schoonheid van de buitenkant van het pand. 

Tentoonstelling - 100 jaar Amsterdamse School nog altijd springlevend!
Neude 11 opende op 10 augustus 1924 voor het eerst haar deuren. Er moest veel wijken om dit grote gebouw te kunnen plaatsen. Inmiddels is het iconische pand niet meer weg te denken uit het centrum van Utrecht. In deze tentoonstelling kun je tijdreizen en de hele historie van het gebouw en zijn functies door de jaren heen meebeleven in beeld, tekst en historische objecten.

Talkshow ‘Toen en nu, een reis door de tijd’
Schuif aan in het Theater en luister naar verhalen van heel vroeger, van de jaren ‘70 tot nu. Wie waren de gebruikers van het gebouw en wat kunnen ze erover vertellen? Gastheer is schrijver en presentator Oscar Kocken. Gratis, wel reserveren!

Hier staat het hele feestprogramma.

En hier is een eerder artikel over de bibliotheek in het postkantoor op de Neude.

En hier is de presentatie van Arjan den Boer tijdens een Historisch Café over architect Joseph Crouwel.

Het Jaarboek Oud-Utrecht 2019 had de titel 'Van nieuwe steen en blinkend hout' met aandacht voor het modernisme en de moderne architectuur van 100 jaar geleden