Presentatie Jubileumnummer Tijdschrift Oud Utrecht 07 06 2023

Nieuws

100 jaar passie voor Utrecht!

Het dikste nummer van Tijdschrift Oud-Utrecht ooit verscheen op 7 juni met als titel '100 jaar passie voor Utrecht'. Na de overhandiging van het eerste exemplaar door de voorzitter van Oud-Utrecht Dick de Jong aan burgemeester Sharon Dijksma volgde een kleine 'talkshow' van hoofredacteur Arjan den Boer met auteurs, geportretteerden en andere betrokkenen.

Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, nam het jubileumnummer in ontvangst en dit was haar reactie.

Dankjewel Dick, voor dit prachtige jubileumnummer! Dit is er echt een om te bewaren. En om regelmatig even door te bladeren, om je te laten inspireren door 30 Utrechtse giganten. Mensen als Gerrit Rietveld, de wereldberoemde architect en ontwerper. Of Catharina ‘Kaatje’ van de Graft, het eerste vrouwelijke bestuurslid van Vereniging Oud-Utrecht.  En zéker ook Marie Anne Tellegen, een stoere Utrechtse feministe, verzetsstrijder en later directeur van het Kabinet van de Koningin.
Allemaal eigenzinnige, onafhankelijke Utrechtse geesten, die met liefde leefden, werkten en schreven over de stad waarvan ze hielden. Echte ambassadeurs voor onze stad, dus! En op hun schouders staan wij allemaal, als ambassadeurs van een zelfbewuste stad die graag met de tijd meegaat-en het liefst een beetje voorop loopt!
Als krasse 100-jarige speelt de vereniging Oud-Utrecht daarbij een heel belangrijke rol. Ik ben blij met zo’n actieve en enthousiaste vereniging. Dus ik wil jullie nogmaals feliciteren met dit jubileum, met dit prachtige jubileumtijdschrift.
En natuurlijk wens ik de vereniging en onze stad nog honderden mooie jaren toe!

Jubileumnummer
Het jubileumnummer staat vol met portretten van bekende en minder bekende leden uit heden en verleden. We lezen over hun fascinatie voor een thema, de liefde voor een plek, hun bijzondere verzameling of een onderwerp waaraan zij jaren van hun leven wijdden. Onder hen zijn mensen van het eerste uur, zoals Jo Fockema Andreae, Willem Graadt van Roggen en Catharina van de Graft. Ook beroemde leden als Ina Boudier-Bakker en Gerrit Rietveld komen langs. Bij de verenigingsleden van nu zijn verschillende generaties vertegenwoordigd. Leden Oud-Utrecht ontvangen het Tijdschrift thuis, het is ook te koop bij 80 verkooppunten in stad en regio Utrecht en in de webwinkel van Oud-Utrecht.

100 jaar geschiedenis van Utrecht nu digitaal
Rijks- en gemeentearchivaris Kaj van Vliet, ook al lange tijd lid van de redactie van Tijdschrift Oud-Utrecht, kon melden dat Het Utrechts Archief in nauwe samenwerking met Oud-Utrecht een schat aan geschiedschrijving door Oud-Utrecht heeft gedigitaliseerd. Het is een mooie bijdrage aan de viering van het eeuwfeest van Historische vereniging Oud-Utrecht. Alle publicaties in Maandbladen, Tijdschriften en Jaarboeken vanaf 1924 tot 2021 zijn nu digitaal beschikbaar en volledig op tekst te doorzoeken. De artikelen gaan over geschiedenis, archeologie en monumenten van stad en regio Utrecht. Ze zijn te vinden via online publicaties van Oud-Utrecht.
De gedigitaliseerde jaargangen en artikelen zijn ook eenvoudig via de bibliotheekcatalogus te vinden. De Jaarboeken vanaf 2009 zijn (voorlopig) alleen in de studiezaal doorzoekbaar. 

 

Hier kunt u naar de aanbieding aan de burgemeester kijken.

 

En hier zijn enkele foto's van de presentatie in het stadhuis (fotograaf: Marcella Dorigo).

Presentatie jubileumnummer 1

Leden van Oud-Utrecht van wie er een portret staat in het jubileumnummer

Presentatie jubileumnummer 2

Arjan den Boer en André Russcher, fotograaf van de portretten van de huidige leden in het jubileumnummer

Presentatie jubileumnummer 3

Arjan den Boer en Kaj van Vliet over de digitalisering van 100 jaar Oud-Utrecht

Presentatie jubileumnummer 4

De overeenkomst tussen Utrechts Archief en Oud-Utrecht wordt ondertekend  

Presentatie jubileumnummer 5

 

En hier is de inhoudsopgave.

Jubileumtijdschrift poretretten