Jacobus van 't Hoff
Jacobus Henricus (Henri) van ’t Hoff werd geboren in Rotterdam op 30 augustus 1852 en overleed op 1 maart 1911 in Berlijn. Hij was een Nederlands scheikundige en winnaar van de eerste Nobelprijs voor Scheikunde in 1901. Momenteel wordt er gewerkt aan een muurschildering op een zijgevel van het Ubica-pand (in de Telingstraat) die over hem gaat.
De Strakke Hand heeft al een aantal muurschilderingen in de binnenstad gerealiseerd. Zelf vinden ze het leuk dat ze af kunnen wisselen tussen impressies van historische schilderijen, zoals de net gerealiseerde Saenredam op de Mariaplaats en ‘eigen’ creaties, zoals een eerbetoon aan de Utrechtse natuurkundige Leonard Ornstein aan de Oosterkade. Nu dus op het oude Ubica gebouw weer een eigen creatie. Het is mooi om te zien hoe zoiets wordt opgezet. ’s Avonds wordt de aan te brengen schildering op de muur geprojecteerd. Aan de hand van de projectie worden de belangrijkste kenmerken op de muur getekend, zodat de verhoudingen goed zijn. Daarna begint het echte werk. Bijgaande foto’s geven de eerste stappen aan.
En wat had van ’t Hoff met Utrecht?
Van ’t Hoff studeerde chemische technologie aan de huidige Technische Universiteit Delft, om daarna enige tijd in Delft en Bonn te werken. In 1873 keert hij terug naar Nederland om in Utrecht zijn doctoraalexamen af te leggen. Daarna studeert hij enige tijd in Parijs en, na terugkeer in 1874 naar Utrecht, promoveert hij. Hierna werkt hij tot 1877 aan de toenmalige Rijks Veeartsenijschool, nu onderdeel van Universiteit Utrecht.
Het ‘Van 't Hoff Laboratory for Physical and Colloid Chemistry’ aan de Universiteit van Utrecht is naar hem vernoemd.
Meer over van 't Hof
Hier staat onze route langs muurschilderingen.