Catharijneconvent zoekt architect voor grote verbouwing
Op 16 september kreeg een delegatie van Oud-Utrecht uitgebreide informatie over de verbouwingsplannen van het Catharijneconvent. Dat werd een mooie ontvangst en een interessante uitwisseling. Nu is het museum op zoek naar een architect voor de grote verbouwing.
Museum Catharijneconvent kijkt ook in deze lastige tijd naar de toekomst. Het heeft ambitieuze plannen om te gaan verbouwen. Dit is noodzakelijk vanwege de structurele stijging van het aantal bezoekers in de afgelopen 10 jaar. Het huidige museumgebouw heeft capaciteit voor 100.000 bezoekers per jaar (zonder coronamaatregelen) en voldoet niet meer aan de behoeftes van de 160.000 tentoonstellingsbezoekers, schoolkinderen, families en toeristen. Het museum maakt zich daarom op voor het grootste project uit zijn geschiedenis. Na een periode van onderzoek, visievorming en gesprekken met de omgeving, gaat het museum nu op zoek naar een architect.
Relevanter dan ooit
Je kunt de krant niet openslaan of je ziet de rol die religie speelt in de wereld. Religie raakt, direct of indirect. In Nederland zien we de interesse in het erfgoed van het christendom groeien, terwijl de kennis erover bij het publiek steeds minder wordt. Dit maakt Museum Catharijneconvent relevanter dan ooit. Die relevantie ziet het museum terug in de jaarlijkse stijging van de bezoekersaantallen. Van mensen die komen voor tentoonstellingen, zoals Maria Magdalena of Bij ons in de Biblebelt, tot de duizenden schoolkinderen die het museum bezoeken voor de educatieve programma’s. Tot slot ziet het museum een groeiende interesse in de familietentoonstellingen, waaronder het jaarlijks terugkerende Huis van Sinterklaas en de kerstpresentatie.
Bijzonder gebouw met internationale collectie
Het museum is gevestigd in het hart van Utrecht in een bijzonder gebouw: een laatmiddeleeuws kloostercomplex. Hier herbergt het een unieke collectie christelijke kunst- en cultuurhistorische objecten. Het gaat om zo’n 75.000 voorwerpen, waaronder een van de grootste collecties middeleeuwse kunst van Nederland, die van internationale betekenis is. Het museum wil het wonderschone karakter van het gebouw en de collectie eer aandoen. Marieke van Schijndel: ‘Het heeft een grote meerwaarde dat we de collectie en alle verhalen op juist deze historisch zo gelaagde en betekenisvolle plek kunnen presenteren. Daarmee biedt het museum een bijzondere ervaring. Het kloostergebouw is ons grootste collectiestuk. Niet voor niets draagt het museum dezelfde naam als het laatmiddeleeuwse klooster. De noodzakelijke extra ruimte mogelijk maken, het kloostergebouw centraal stellen én een fantastische bezoekersbeleving garanderen stelt ons voor een uitdagende opdracht. De verbouwing biedt ons de kans om een spectaculair en onderscheidend resultaat te krijgen dat recht doet aan de (inter)nationale betekenis van het museum. En daar kijken we zeer naar uit.’
Dubbele programmering en ruimte voor het onderwijs
Museum Catharijneconvent heeft ambitieuze plannen. Zo zal het kloostergebouw plaats bieden aan een geheel vernieuwde collectiepresentatie, die het museum samen met het onderwijs gaat maken. Ook wil het museum in een van de gebouwen een tentoonstellingspaviljoen creëren waar twee tijdelijke tentoonstellingen tegelijk geprogrammeerd kunnen worden. In beeldbepalende nieuwbouw zullen onder andere het entreegebied en het museumcafé te vinden zijn, om het groeiende aantal bezoekers optimaal te kunnen ontvangen. Dit alles met oog voor kwaliteit en detaillering, met groot respect voor de monumentale waarde van de gebouwen en een hoge duurzaamheidsambitie.
Planning en proces
De procedure voor de keuze van een architect tot de start van de verbouwing zal, via een Europese aanbesteding, naar verwachting een flinke tijd duren. Dit jaar worden de gegadigden teruggebracht tot maximaal 5 architectenbureaus. In het voorjaar van 2022 zullen de architecten hun visie op het geheel presenteren, waarna het museum voor de zomer van 2022 de architect kiest. Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen. Het museum streeft ernaar om niet of zo kort mogelijk te sluiten.
Financieel
De kosten van de verbouwing worden geraamd tussen de 30 en 35 miljoen euro. De ambitieuze plannen vragen om extra steun van particulieren, fondsen en overheden. Het museum heeft er vertrouwen in dat huidige en nieuwe partners graag willen bijdragen aan het mogelijk maken van gezamenlijke ambities.
Meer informatie
Voor iedereen die meer wil weten over de plannen heeft Museum Catharijneconvent een website gemaakt waarin verschillende medewerkers uitleg geven over het museum en de toekomstdromen: www.catharijneconvent.nl/verbouwing.