Map Omslagafbeelding

Nieuws

Oud-Utrecht presenteert herdenkingsmap

Tien maal tien jaar Oud-Utrecht in tekeningen – dat is te vinden in de map die de vereniging op 20 januari tijdens de jaarlijkse borrel voor vrijwilligers ten doop hield. Een reis langs honderd jaar betekenisvolle momenten, unieke personen, Utrechtse kunsten en maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkelingen. De tekeningen werden oorspronkelijk gemaakt door leden van het Utrechtse stripcollectief De Inktpot voor de expositie 100 jaar (Oud-)Utrecht 1923 – 2023.

map open 2

Met de expositie 100 jaar (oud-Utrecht) 1923 - 2023 opende de vereniging het afgelopen jaar op 12 maart de viering van het honderdjarig bestaan in het stadhuis. De tekeningen, opgeblazen tot forse banieren, kregen allemaal hun eigen stijl, passend bij de tijd die wordt verbeeld. Na de opening reisde de expo mee een wijkentour door de stad. Van Hoograven/Tolsteeg in mei en Kanaleneiland in juni tot Overvecht in december. 

DSC 3512

Nu het jubileumjaar ten einde is gekomen zijn de tekeningen, op A3-formaat en voorzien van een toelichting door de stripmakers zelf, samengevoegd in een losbladige map – een eigentijdse verwijzing naar Gezichten op Utrecht, een map met tien litho’s die de Utrechtse kunstenaar Dirkje Kuik in 1972 maakte in opdracht van de vereniging Oud-Utrecht, ter herdenking van het feit dat Utrecht toen 850 jaar geleden stadsrechten verkreeg. 

100 jaar (Oud-)Utrecht in tien losse bladen. Utrecht, Historische Vereniging Oud-Utrecht en Stichting De Inktpot, 2023. ISBN 97 890 711 084 64. Onder meer te koop in de webwinkel, €10 voor leden (max één per lid), €15 voor niet-leden van Oud-Utrecht en bij De Inktpot.

omslagafbeeldingmettitel